Politikai együttműködési megállapodást kötött az RMDSZ és az MPP

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Politikai együttműködési megállapodást írt alá pénteken Kolozsvárott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Magyar Polgári Párt (MPP).

A dokumentum elismeri a felek önállóságához és identitásához való jogát. A felek vállalták, hogy együttműködnek a közelgő európai parlamenti választásokon, valamint az autonómiatörekvéseknek a román parlamentben, a nemzetközi közvélemény előtt és a székelyföldi magyar többségű önkormányzatokban való képviseletében. Azt is vállalták, hogy együttműködnek minden olyan szervezettel, amely felvállalja az erdélyi autonómiatörekvések képviseletét.

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök és Biró Zsolt MPP-elnök által a sajtó nyilvánossága előtt aláírt dokumentum kitér arra, hogy az MPP-t is bevonják az RMDSZ EP-választási programja kidolgozásába, és az MPP támogatja az RMDSZ választási kampányát; MPP-jelöltek azonban nem kerülnek az RMDSZ listájára.

A megállapodás az önkormányzati szintű együttműködésre is kitér. A felek vállalták, hogy közösen lépnek fel a közösségi szimbólumok elismertetése, tiszteletben tartása és használata érdekében. Az RMDSZ vállalta, hogy támogatja az MPP jelenlétét a különböző nemzetközi szervezetekben, és támogatást nyújt a párt székelyföldi, bukaresti, budapesti, és brüsszeli autonómiaképviseleti irodáinak a létrehozásához.

A dokumentum szerint a felek fenntartják a jogot arra, hogy a megállapodás tiszteletben tartása esetén a megegyezés hatályát a 2016-os önkormányzati választásokra is kiterjesszék „a politikai verseny, illetve együttműködés elvének a figyelembe vételével”.

Az aláírási ceremóniát is magába foglaló sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta, a két politikai szervezet stratégiai céljai azonosak, eddig is csak a megvalósítási eszközök tekintetében voltak vitáik.

(MTI/Kárpátalja)