Több jelölt személye változhat még

Luncsenko kormányzó megnevezte jelöltjeit a járási közigazgatási hivatalok élére

2014. március 27., 08:11 , 689. szám

Valerij Luncsenko, a Kárpátaljai Megyei Közigazgatási Hivatal elnöke megnevezte jelöltjeit a járási közigazgatási hivatalok élére. Azóta a kijevi és a kárpátaljai tüntetések aktivistáiból összeállt átvilágító bizottság vizsgálja a jelöltek múltját.

A Beregszászi járás élére javasolt Petruska Istvánt alkalmasnak találta az átvilágító testület. A Haza (Batykivscsina) párt színeit képviselő jelölt az aktivisták általi meghallgatásán elmondta – jelenleg sem a Beregszászi, sem a többi járásnak nincs vezető apparátusa, ami tovább mélyíti a problémákat Kárpátalján. Fontosnak nevezte a helyzet mielőbbi orvoslását, kifejtve, hogy rendelkezik közigazgatási gyakorlattal, mivel 2005-től az akkori elnök, Csizmár Béla tanácsadója volt, 2006-ban pedig a Mi Ukrajnánk (NU) párt színeiben a járási tanács (közgyűlés) képviselőjévé választották, s 2010 októberéig a testület elnökhelyettesi tisztségét is ellátta.

Petruska képviselősége után vállalkozásba kezdett, s ott volt a kijevi Majdanon zajló békés demonstrációkon. Az átvilágító bizottságnak elmondta, hogy amennyiben megbízzák a járási közigazgatási hivatal vezetésével, akkor elsősorban a májusi ukrán elnökválasztás előkészületeivel fog foglalkozni, és igyekszik létrehozni az őt támogató többségi frakciót a járási tanácsban. Közölte, hogy elsősorban az Egységes Centrum (JC) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakcióinak támogatására számít. – írta a KISZó-ra hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

A magyarok által nagyobb számban lakott három másik járás élére jelölt személyeket viszont nem fogadta el a forradalmárokból álló átvilágító bizottság. A Nagyszőlősi járás élére a kormányzó a járási közigazgatást négy hónapja vezető Kocsis Mihályt javasolta, de az átvilágítók szerint nem lenne helyes olyan embert kinevezni erre a posztra, aki négy hónapig Janukovics rezsimjét szolgálta. Ezért Valerij Luncsenko átgondolta korábbi javaslatát, és helyette Vitalij Ljubkát, a Nagyszőlősi Városi Tanács képviselőjét, vállalkozót nevezte meg a poszt várományosaként.

A népi átvilágítók találtak kizáró okot a Munkácsi járás élére javasolt Vaszil Paskuljak múltjában is. A magyarul is beszélő politikus korábban a Munkácsi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnökhelyettese volt. De állítólag tagja volt egy régiós képviselő választási stábjának is korábban, ami miatt az ő személyét nem tudják elfogadni.

Az Ungvári Járási Állami Közigazgatási Hivatal élére Marija Kovaljt, Ókemence (Kamjanica) nagyközség polgármesterét javasolta Luncsenko, akit szintén elutasít az átvilágító bizottság, hisz ő mindig a mindenkori hatalom mellett állt, segítve annak választási győzelmét Ókemencén. A férje pedig a Régiók Pártja járási stábjának tagja volt.

dózsa