Kazahsztán betiltotta az orosz rakétakísérleteket

2014. március 28., 18:24

A kazah védelmi tárca ideiglenesen betiltott az ország területén minden orosz rakétakísérletet, miután egy orosz rakéta pár száz méterre csapódott be a nyugat-kazahsztáni Sungaj település határától.

A malőr egy meteorológiai kutatásokra szolgáló rakéta új modelljének kipróbálásakor következett be, amelyet a kazahsztáni Kapusztyin Jar-ban működő orosz légibázisról lőttek fel. Az eszköznek a sztratoszférában elvégzett méréseket követően a Novaja Kazanka térségében lévő úgynevezett „rakétatemetőben” kellett volna lezuhannia, ahová egyébként a Bajkonurról felbocsátott űrrakéták első fokozatai is hullnak. Ehelyett jóval közelebb, egy lakott település tőszomszédságában csapódott a földbe.

A sungaji lakosok elmondták, hogy az éjszaka közepén egy éktelen süvöltést követő robbanásra riadtak. Az utcákra rohanva a falutól pár száz méterre fekvő mezőn hatalmas lángnyelvektől megvilágított sűrű füstfelhőt pillantottak meg. A lezuhanás helyszínét rövidesen lezárta a katonaság, és a szakemberek sugárzási és vegyi méréseket végeztek. A kapott adatok nem haladták meg a megengedett határértékeket. Sem emberéletben, sem épületben nem keletkezett kár.

A kazah védelmi minisztérium a történtek okainak és körülményeinek tisztázásáig betiltotta az ország területén a további orosz rakétakísérleteket – adta hírül a kazah Tengri News hírportál.

Palkó István