Csináldmagad útfelújítás Kisbégányban

Összefogásból jeles

2014. április 7., 16:05 , 691. szám

A néhol kráterekre emlékeztető kátyúk minden beregszászi járási autós, kerékpáros és gyalogos számára ismerősek, s jelentenek problémát számukra minden egyes nap. Mindannyiunk számára ismerősek az esőben megjelenő útkarbantartó munkások, akik kopott seprűvel „kitisztítják” a kátyúkat, szurokkal körülcsöpögtetik, dobnak belé némi követ, s remekművűket megkoronázzák némi aszfalttal. Illik is erre a közmondás: „Hamar munka ritkán jó.” A különösen elhanyagolt utakkal rendelkező települések lakói pedig szenvednek aztán minden alkalommal, amikor autóba ülnek vagy kerékpárra szállnak. 

Az útkarbantartók silány munkáját gyakran emlegetik cifra szavak kíséretében azok, akik ezeken a  rettenetes, úttalan utakon közlekednek. A beregszászi járási Kisbégány lakói megelégelték mindezt, s páratlan, példamutató összefogásról tettek tanúbizonyságot.

Március végén néhány helybéli lakos falugyűlést hívott össze. A kezdeményezők itt elmondták a jelenlévőknek, hogy – a helybéli autósok listára vétele után – 200 hrivnyát kellene befizetniük a tulajdonosoknak járművenként, legyen szó autóról vagy épp teherszállító vagy gazdasági járműről. Mivel számukra is nagy problémát jelentett munkájuk vagy épp vállalkozásuk miatt az út állapota (s az, hogy a települést jóformán már a buszvezetők se akarták megközelíteni), nem zárkóztak el. Hozzájuk csatlakoztak még pénzbeli segítséggel a kerékpárosok, vállalkozók is, s nem csupán anyagi támogatással! A munkát ugyanis a kátyúk kitisztításától az útszéli fák kihajló ágainak lefűrészelésén át egészen az aszfaltozásig (néhány bérelt munkagép segítségével) a kisbégányiak végezték. A szükséges anyagok szállítását szintén falubeliek oldották meg.

 Mivel a Nagybégány Béke utcájával induló kisbégányi elágazás aszfaltján egy-egy kátyú mélysége a 40-50 centimétert is elérte, vagyis a több évtizedet megélt eredeti aszfalt alapjáig terjedt, nagyjából félúton járhattak az önkéntes munkások, amikor elfogyott az anyag. Újabb gyűjtés következett, s a kisbégányiak ekkor sem zárkóztak el, így újabb anyagvásárlást követően folytatódhatott a munka. Néhány helybéli, útburkolási munkával is foglalkozó személy a közel 3 kilométeres útszakasz azon részét hozta rendbe, ahol meg volt süllyedve a kockakő.

Az április első hetében zajlott munkából tehát az egész falu kivette a részét. Sok munka és  65 tonna aszfalt kellett hozzá, de az útszakasz felújítását azóta befejezték.

Kisbégány lakói nem első alkalommal fogtak össze a jó és hasznos ügyért. Tavaly a helyi református templom külső, málló vakolatának levájását és a megtisztított falak körbevakolását végezték el önerőből.

Espán Margaréta