Húsvétra készülődés a Nagyberegi Tájházban

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet munkatársai április 3-án a húsvétra készülődés jegyében szerveztek kézművesdélutánt a Nagyberegi Tájházban, a korábbiakhoz hasonlóan gyakorlati és interaktív szellemben, a szervezet Hagyományőrző Műhelyének keretében.

A húsvéti előkészületeket nem szabad az utolsó pillanatokra hagyni: ennek szellemében a szorgalom és az alaposság figyelmére is felhívta a figyelmet a foglalkozásokat vezető Gál Adél és Kopinecz Emese, szólva arról is, hogy bár a húsvéti szokások változhatnak, de a hagyomány örök, melyeket kötelességünk ápolni, megőrizni.

A szervezők a gyerekekkel húsvéti ajándéktárgyakat és díszítőelemeket készítettek: a foglalkozás nagyrészt a tojásfestés körül forgott. A célra vásárolt fatojásokat mindenki tetszés szerint festhette, díszíthette. Festéken kívül apró, színes szalagokat és gyöngyöket is használtak: a felfűzött gyöngyökkel körbekötött tojások valóban igen dekoratívnak bizonyultak.

A húsvét egymás meglátogatásáról is szól: főleg a lányos házak érdekeltek abban, hogy a vendégek megfelelő fogadtatásban részesüljenek. A vendégfogadás kellékei közé tartoznak a húsvéti kopogtatók, melyeket az ajtóra szoktak helyezni. A gyerekek kipróbálták a kopogtatókészítés fogásait is, és az elkészült munkákat – a festett tojásokkal egyetemben – hazavihették.

A foglalkozásokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatja.

fzs