Kállay-Saunders András örülne a kárpátaljai szavazatoknak

Beregszászban koncertezett A Dal győztese

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

Április 4-én Beregszászban megtöltötte a közönség a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház nézőterét, hogy élőben láthassák-hallhassák énekelni Kállay-Saunders Andrást, aki 2014. február 22-én megnyerte az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti válogatóját, így ő képviselheti Magyarországot a 59. Eurovíziós Dalfesztivál május 6-i első elődöntőjében Koppenhágában. Kállay-Saunders András a koncert bevételét a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola felújítási munkálatainak támogatására ajánlotta fel.

Kállay-Saunders András 1985-ben született New York-ban, a modell Katalin Kállay és az ismert amerikai producer, soulénekes Fernando Saunders gyermekeként. Anyai ágon a történelmi Kállay család leszármazottja. 2010-ben hazatért Magyarországra meglátogatni a nagymamáját, és a TV2 által szervezett Megasztár 5 castingján való továbbjutása miatt itt is maradt. A versenyben a negyedik helyet sikerült megszereznie. A tehetségkutató után 2011 nyarán megjelent első kislemeze, amely a Csak veled címet viselte, majd 2012-ben részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatójában, A Dalban, ahol az I Love You című dalát adta elő, de nem sikerült bejutnia a műsor döntőjébe. Ez év nyarán Tonight címmel jelentette meg a harmadik kislemezét, melyet a híres malmői producerrel, Rebstarral készített. A 2013-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójába is benevezett. Ezúttal a My Baby című szerzeményét adta elő, és az elődöntőből első helyen, a zsűri szavazatai által jutott tovább A Dal középdöntőjébe, majd onnan a döntőbe, ahol második helyezést ért el. Zsinórban harmadszor, 2014-ben is bejutott A Dal második elődöntőjébe, Running című dalával. Az elődöntőből szintén a zsűri szavazatai által jutott tovább a verseny középdöntőjébe, majd onnan a maximális 40 ponttal a döntőbe, ahol a zsűri és a közönség is első helyre szavazta, így megnyerte a versenyt.

Az MTVA által támogatott, és a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet rendezésében megvalósult április 4-ei beregszászi koncerten előfellépőként a tiszasalamoni Demes Tamás, a Rákóczi-főiskola hallgatója, a 2011-es X-Faktor felfedezettje lépett színpadra. Demes Tamás Egy lépés című dalán kívül olyan slágereket szólaltatott meg, mint Carameltől a Lélekdonor, vagy A Great Big World song lyrics Say Something című nagysikerű darabja. Majd következett az est sztárja, A Dal 2014-es nyertese, aki a Csak veled és a Tonight című dalok mellett többek között elénekelte a My Baby és a Running című dalait is. Bár állítólag nem volt lehetőség próbára, mégis hibátlanul énekelték Demes tamással közösen Naughty Boy Lalala című slágerét. A koncert óriási siker volt, a közönség visszatapsolta az énekest, majd egy félórán keresztül állta az autogramért és közös fényképért sorban állók rohamát.

dózsa

A nagysikerű koncertet követően Kállay-Saunders András interjút adott lapunknak.

– Valóban csak a véletlenen múlt, hogy közismert énekessé vált Magyarországon?

– Igen. Én csak meglátogattam a nagymamámat. Ültünk a nappaliban és láttam a tévében egy reklámot, hogy jelentkezzenek a Megasztárba. Megkérdeztem: „Nagyi, kipróbáljam?” Ő azt válaszolta: „Igen! Csináld!” Eredetileg legfeljebb egy hónapos magyarországi látogatást terveztem, aztán ez történt.

– Korábban is megpróbálta, akkor nem sikerült. Most viszont ön nyerte az Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatóját. Ez kizárólag az új, Running című dalnak volt köszönhető?

– Minden eddigi dalom a szerelemről szólt. A Running a családon belüli erőszakról szól, ami egy teljesen más téma, de egy olyan fontos téma, amire fel kell hívni a figyelmet. Úgy látom, hogy az Eurovíziós mezőny dalai között nincs hasonló, nincs ez a stílus, és egyik dal sem dolgoz fel hasonló témát. Majdnem minden dal a szerelemről szól.

– Mit vár az Eurovíziós dalversenytől?

– Remélem, hogy sikeres leszek. Bár nem tudom, min múlik, mert eddig nagyon sokszor végeztek a verseny végén azok a dalok, amelyek a kedvenceim voltak. Nem tudom, csak azon múlik-e, hogy milyen a dalod, de remélem, hogy azon is.

Április 27-én indulok majd Koppenhágába, május 6-án lesz az az elődöntő, amelyben én vagyok. Én lépek fel utolsónak akkor este. Meg kell várnom mindenkit. Ha sikerülne továbbjutni, akkor május 10-én a döntőben is ott leszek. Nem izgulok, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz azon a nagy színpadon állni a sok ember előtt, azzal a tudattal, hogy egész Európa néz. Kicsit más lesz, mint amikor itt, A Dalban felléptem.

– A Running című dalnak van magyar szövege is, magyarul is fogja énekelni?

– Van magyar szövege a Runningnak, de Koppenhágában nem fogom magyarul énekelni. Azért nem, mert ennek a dalszövegnek fontos üzenete van, ami angol nyelven sokkal több emberhez el tud érni, míg magyarul csak a magyarok értenék.

– Hogyan jött létre ez a mai, nagysikerű jótékonysági koncert a beregszászi főiskoláért?

– Az M1 televízión keresztül intézték. De nagyon örülök, hogy eljöttem, mert tényleg jólesik, amikor ilyen kedvesek hozzám az emberek. Jól éreztem itt magamat nagyon.

Korábban még soha nem voltam Kárpátalján, az itteni fogadtatásról és az itt megismert emberekről idáig csak jót tudok mondani.

– Ráadásul a Kárpátalján élő magyarok akár az ön potenciális szavazói is lehetnek a dalversenyen?

– Igen. Remélem, hogy a fellépéssel tudtunk segíteni az itteni magyar főiskolának, de valóban bízom abban, hogy az itteni magyarok közül a mai koncert után még többen szavaznak majd rám.

– Édesanyja nevét is használja. Mit jelent az ön számára, hogy egy közismert magyar nemesi család leszármazottja, mely a Magyar Királyság több mint ezeréves története során olyan sok kiváló embert adott Magyarországnak?

– Nemrég találkoztam először Kállay Kristóffal (Kállay Miklós egykori magyar miniszrerelnök unokája – a szerk.), aki beszélt nekem családunk történetéről és Kállay Miklós miniszterelnökről. Nagyon jó érzés, hogy a családunkban ilyen emberek voltak, és remélem, hogy énekesként én is jól fogom képviselni a Kállay nevet.

– Az Eurovíziós verseny után Magyarországon képzeli a jövőjét?

– Magyarországon szeretek élni. Meglátjuk, hogy az Eurovíziós dalverseny mit fog hozni nekem a karrieremben. Az életemben már most is nagy dolgok történnek, ami miatt nagyon boldog vagyok, és még el sem kezdődött a verseny.

– Ezek szerint jobb Magyarországon élni, mint Amerikában?

– Nem mondtam, hogy jobb. Mind a kettőt szeretem. De az a szeretet, amit kapok Magyarországtól, arról nem is tudtam, hogy ilyen létezik, és nagyon jólesik. Én Magyarországon kezdtem a karrieremet, és a magyar rajongóimnak köszönhetem azt, hogy azt csinálhatom, amit szeretek. Korábban Amerikában is énekeltem és iskolába is jártam, de ott nem voltam ismert énekes. New Yorkban is az volt az álmom, hogy egy nap énekes leszek, és az egész világ megismeri a hangomat. Ott is küzdöttem volna ezért. De ez véletlenül Magyarországon sikerült, ami óriási szerencse. Nagyon örülök, hogy mindez sikerült.

Badó Zsolt