Új hatalom, régi stílus

Ismét verekedtek a képviselők az ukrán parlamentben

2014. április 10., 08:03 , 691. szám

Ismét összeverekedtek a képviselők kedden az ukrán parlament ülésén, ezúttal a Kommunista Párt vezetőjének felszólalása váltotta ki a dulakodást.

Petro Szimonyenko bírálta az új kijevi vezetés tevékenységét, amely szerinte az ország destabilizálódásához vezetett. Kijelentette, hogy a kelet-ukrajnai szeparatista megmozdulásokat nem az országhatáron kívülről gerjesztették – mint ahogy azt a mostani kormány állítja –, hanem helyi lakosok kezdeményezték. Rámutatott, a kelet-ukrajnai szeparatisták az ukrán nacionalistákról vettek példát, amikor középületeket foglaltak el.

Felszólalása közben két képviselő a nacionalista Szvoboda párt frakciójából a szónoki emelvényhez lépett, és erővel ellökdösték onnan a kommunista párti honatyát. Ezután az emelvényhez szaladtak különböző frakciók tagjai, akik között verekedés tört ki. Az ellenzékbe szorult Régiók Pártja és a kommunisták a „fasiszták!” szót skandálták az ökölharc közben. Súlyosabb sérülésről nem érkezett hír.

Ez volt az első ütésváltás az egyébként korábban gyakran verekedő ukrán képviselők között azóta, hogy február 22-én a parlament eltávolította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és május 25-re előrehozott elnökválasztást írt ki.

(MTI/zn.ua/Kárpátalja)