Háborús helyzet Ukrajnában

2014. április 16., 23:19 , 692. szám

Fegyveres összetűzésekbe torkollottak az oroszbarát, szeparatista megmozdulások Délkelet-Ukrajnában az elmúlt napokban.

Olekszandr Turcsinov házelnök, ideiglenes államfő még büntetlenséget ígért a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadároknak múlt csütörtökön, ha leteszik a fegyvert, miután április 6-án és 7-én Harkivban, Donyeckben és Luhanszkban megrohamozták és megszállták a helyi megyei adminisztráció épületeit, továbbá Luhanszkban és Donyeckben az SZBU hivatalát is. A tüntetők függetlenséget akartak a megyéknek, de elhangzottak olyan követelések is, hogy a Krímhez hasonlóan az említett területek szintén csatlakozzanak Oroszországhoz.

Ahelyett azonban, hogy a helyzet normalizálódott volna, még tovább éleződött, miután Donyeck megye több városában fegyveres harc robbant ki. Belügyi jelentések szerint Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, s bár a rendőrök viszonozták a tüzet, a szeparatisták kerültek ki győztesen az összecsapásból. Hivatalos jelentések szerint a támadók Makarov pisztolyokat és olyan AK–100-as gépkarabélyt használtak, mely csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Krasznij Limanban és Szlovjanszkban ismeretlen fegyveresek szintén elfoglalták a helyi rendőrséget.

Közben Kramatorszkban az Ukrajnától való elszakadást követelő tüntetés kezdeményezői kitűzték a „Donyecki Köztársaság” zászlóját a helyi adminisztráció épületére. Az épületet őrző rendőrök minden ellenállás nélkül beengedték az oroszbarát aktivistákat.

Arszen Avakov belügyminiszter Facebook-bejegyzésében azt írta: az ukrán hatóságok ezeket az eseményeket külső – Oroszország által végrehajtott – agressziónak tekintik. A hét végén a belügyi egységek megkísérelték visszavenni az ellenőrzést a szakadárok által megszállt területeken, ám jobbára sikertelenül. Az akciókban az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) egyik embere életét vesztette, további öt pedig megsebesült. A „szeparatista oldal” veszteségeiről nincs pontos adat, egyes források kilenc sérültről számoltak be.

Kramatorszkban oroszbarát szakadárok kezén maradt a városi tanács és a rendőrség épülete. A városháza előtt barikádot építettek, a helyi katonai repülőtérhez vezető utat pedig blokád alá vonták. Ugyanakkor a Kramatorszk felől Szlovjanszkba vezető úton a biztonsági erők megszüntették a blokádot.

Vasárnap közölték, hogy az éjjel a megye egy újabb településén, Jenakijevóban foglalták el szakadárok a városházát, a rendőrség és az ügyészség épületét. A városházára kitűzték Oroszország és a „Donyecki Köztársaság” zászlóit. Napközben a megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol városában is megszállták a városi tanács épületét.

Hétfőn Olekszandr Turcsinov ügyvivő államfő a parlamenti frakcióvezetők és bizottsági elnökök tanácskozásán nem zárta ki, hogy Ukrajnában a május végi elnökválasztással egy időben népszavazást tartsanak az ország föderalizációjáról. Meggyőződését fejezte ki, hogy egy ilyen referendumon az ukránok többsége „az oszthatatlan, független, demokratikus és egységes Ukrajnára” fogja adni a szavazatát.

Az ügyvivő államfő az ukrán nemzethez intézett vasárnap esti televíziós beszédében bejelentette, hogy a nemzetbiztonsági és védelmi tanács (RNBO) „átfogó terrorizmusellenes hadműveletet” kezd az ukrán fegyveres erők bevetésével a keleti országrészben.

Turcsinov bejelentésének hatására európai idő szerint hétfőn reggel orosz kérésre összeült az ENSZ Biztonsági Tanácsa, ám az ülésen, amely határozat nélkül ért véget, amerikai értékelés szerint semmit sem közeledtek az álláspontok a nyugati államok és Ukrajna, illetve Oroszország között. Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet szerint teljes egészében a Nyugaté a felelősség, hogy megakadályozzon egy polgárháborús vérontást Ukrajnában. Jurij Szergejev ukrán ENSZ-nagykövet azt hangsúlyozta, hogy hazája ellen egy Oroszországból irányított terrorista művelet folyik, amit kormánya nem nézhet tétlenül. Ukrajna képviselője a maga részéről azt sürgette, hogy valaki szólítsa fel Moszkvát az ország keleti részén folytatott „háború” leállítására, amely szavai szerint nem az ukránok között folyik.

A kijevi ultimátum ellenére hétfőn keleten folytatódtak az épületfoglalások. Tíznél több rendőr megsebesült a Donyeck megyei Horlivkában, amikor oroszbarát szakadárok megszállták a rendőrség épületét. Hírek érkeztek arról is, hogy a megye egy másik településén, Zsdanyivkában mintegy 20 szeparatista ellenállás nélkül elfoglalta a városházát, és kitűzték rá a „Donyecki Köztársaság” zászlaját.

Ugyancsak hétfőn a fegyveres szakadárok elfoglalták a szlovjanszki katonai repülőteret. A szeparatisták közlése szerint a reptér elfoglalásával azt igyekeznek megakadályozni, hogy rendvédelmi egységek érkezzenek a városba Kijevből. Helyszíni jelentések szerint a településen jelzés nélküli egyenruhát viselő katonák jelentek meg, akiket Ukrajnában egyenruhájuk színéről a Krím orosz megszállása óta „zöld emberkékként” szoktak a médiában emlegetni. Hajlandók voltak beszédbe elegyedni az újságírókkal. Azt mondták magukról, hogy a Krím félszigetről érkeztek, és ukránok. Azért jöttek, hogy „fényes jövőt biztosítsanak” a város lakóinak – tették hozzá.

Az ukrajnai eseményekkel egy időben Vlagyimir Putyin szóvivője közölte, nagyon sok kérés érkezik Kelet-Ukrajnából személyesen az orosz államfőhöz, hogy nyújtson segítséget vagy avatkozzon be „valamilyen formában”. Dmitrij Peszkov sajtóértekezletén hozzátette, hogy az orosz államfőt rendkívül aggasztják a kelet-ukrajnai fejlemények. A Kreml később cáfolta, hogy orosz haderő tartózkodna ukrán területen.

Olekszandr Turcsinov ukrán ügyvivő államfő még aznap, azaz hétfőn aláírta a kelet-ukrajnai „terrorellenes művelet” megkezdéséről szóló rendeletet, ami után a belügyi alakulatok és a nemrég létrehozott nemzeti gárda egységei megindultak Kelet-Ukrajna felé.

Kedd esti jelentések szerint az ukrán erők visszaszerezték Kramatorszk katonai repülőterének ellenőrzését és foglyul ejtettek több oroszbarát szeparatistát.

A zn.ua portál ukrán titkosszolgálati források alapján részleteket közölt a donyecki megyei állami adminisztráció épületét elfoglaló ukrán szeparatisták és állítólagos oroszországi kapcsolataik üzenetváltásából a Skype-on. A lap szerint az írásos üzenetekből nyomon követhető a szeparatisták kapcsolata Moszkvával Jevgenyij Fjodorovon, az állami duma képviselőjén keresztül, kapcsolatuk Szergej Akszjonovval, a szakadár krími kormány fejével és a félsziget oroszbarát erőivel, valamint felmerült a „krími forgatókönyv” megvalósításának lehetősége a Donbászon.

Szerdán reggel Kijevben bejelentették, hogy oroszországi deszantosokat azonosítottak a terrorellenes művelet során a kelet-ukrajnai Szlovjanszkban és Kramatorszkban.

Eközben helyszíni médiajelentések szerint Kramatorszkban szakadárok símaszkos fegyveresek segítségével feltartóztatták és elfoglalták a terrorellenes műveletben részt vevő erőknek a városba behatoló hat páncélozott harcjárművét, és kitűzték rájuk az orosz zászlót. A védelmi minisztérium szóvivője később cáfolta ezt a tényt.

Ugyancsak szerdán, lapzártánk idején érkezett a hír, hogy Moszkva-barát fegyveres szakadárok hatalmukba kerítették reggel a donyecki városházát, és azt követelik a kijevi hatalomtól, hogy rendezzen népszavazást Donyeck megye jogállásáról.

(zn.ua/MTI/Kárpátalja)