„Mindenik embernek a lelkében dal van…”

2014. április 16., 23:19 , 692. szám

Április 11-e szimbolikus dátuma a magyar nemzetnek: 1964 óta ezen a napon méltatjuk a költészet napját. Ötven év elteltével ez a nap nemcsak József Attila születésnapját és a szó, az írás mágikus erejét hirdeti, hanem a nemzeti összetartozást is.

Az Eszenyi Középiskola tanulói, tanárai idén is közösen méltatták ezt a jeles eseményt. 2014. április 11-én Szállj költemény, szólj költemény… címmel került sor egy József Attila életéből, munkásságából ízelítőt adó irodalmi műsorra, amit versmondóverseny követett. A rendezvényen Ferkó Csaba, az Eszenyi Középiskola igazgatóhelyettese köszöntötte a szép számmal összegyűlt tanulókat. József Attila életéről szólva elmondta, hogy a költő minden napjának kísérője volt a nélkülözés, a szeretethiány, mindezek ellenére a XX. századi magyar irodalom egyik kiváló képviselőjévé tudott válni, akinek élete példa arra, hogy nincs az a külső körülmény, ami az emberben élő nagyságot le tudná győzni. Emlékeztetett arra, hogy e napon született Márai Sándor is.

A biztató szavak után került sor a költő életét bemutató műsorra, melyben részletek hangzottak el József Attila költeményeiből az 5., 6. és 8. osztályos tanulók előadásában. Szívet-lelket melengető volt Ferkó Emília tisztán csengő énekhangján meghallgatni a költő Kertész leszek c. versét.

A rendezvény második felében 15 tanuló versengett egymással a legjobb versmondó címéért. Ötödikes, hatodikos, hetedikes és nyolcadikos gyerekek előadásában hallhattuk József Attila, Petőfi és Márai verseit. A háromtagú zsűrinek – Ferkó Csabának, Pősze Mariannának és Sándor Istvánnak – nehéz dolga volt, sok szép szavalat között kellett különbséget tenni.

Ferkó Csaba a rendezvény zárszavául elmondta, hogy tehetséges, szépen verselő gyerekeket lehetett hallani, s reményét fejezte ki, hogy sokan kedvet kaptak a versek olvasásához és mondásához, s jövőre még többen megmérettetik magukat e nemes versengésben. Ezt követően eredményt hirdetett: a győztes Molnár Dominika 8. osztályos tanuló lett József Attila Születésnapomra című költeményével. Ezüstérmes lett Hidi Regina 8. osztályos tanuló Wass Albert A bujdosó imája versével, harmadik helyezést ért el Szabó Bianka a 7. osztályból József Attila Íme, hát megleltem hazámat… című költeményének értő és érző tolmácsolásával. Kacsó Viktória ötödikes tanuló különdíjban részesült. A gyerekek oklevelet és szerény, de hasznos ajándékokat kaptak.

A rendezvény helyszíne az iskola magyar nyelv és irodalom szaktanterme volt. Másfél óra alatt megtapasztalhattuk, hogy a költészet, a vers milyen mágikus erővel bír, közelebb kerültünk egymáshoz, a világhoz és a varázslathoz, s „…a mások énekét is szépnek” hallottuk.

Varga Ibolya, az Eszenyi Középiskola magyartanára