Készülőben az új ukrán Alkotmány

2014. május 1., 08:29 , 694. szám

Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök felszólított kedden minden ukrán politikai erőt: május 25-ig írják alá az új alkotmány tervezetét, hogy a dokumentumot elküldhessék előzetes normakontrollra az alkotmánybíróságnak és a Velencei Bizottságnak, az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testületének. A kormányfő erről az ukrán parlamentben beszélt, azon a nyilvános meghallgatáson, amelyet az alkotmány tervezett módosításáról tartottak.

A politikus hangoztatta, hogy a jelenlegi „nehéz és viharos időkben Ukrajnában elodázhatatlan az egység” megteremtése. Az Alkotmány módosításának célja „nem a hatalomért folytatott harc, hanem a hatalom megosztása”. A módosítások az erőegyensúly megteremtését célozzák – tette hozzá.

Utalva a tavaly novemberben kezdődött, hatalomváltást követelő kijevi Majdan-tüntetésekre, leszögezte, hogy éppen azért tört ki népfelkelés Ukrajnában, mert egy kézben, az államfőnél összpontosult minden hatalom. Meggyőződése szerint az alaptörvény módosításával megvalósul a hatáskörök megosztása a hatalmi ágak között.

Jacenyuk korábbi nyilatkozatai alapján nemcsak az elnöki és parlamenti jogkörök megosztását célozza az ukrán Alkotmány jelenlegi megváltoztatása, hanem a hatalom decentralizációját is. A központi vezetés a régióknak készül átadni több hatáskört is. E törekvés egyik fontos eleme, hogy meg kívánják szüntetni a területi adminisztrációk intézményét – ezek vezetőit a most hatályos jog szerint a mindenkori államfő nevezi ki. Az alkotmánymódosítás nyomán a megyéket, járásokat és egyéb közigazgatási egységeket kizárólag a választott testületek, a tanácsok és a választott polgármesterek irányítanák.

A kijevi vezetés hajlik arra, hogy népszavazást rendezzenek ezekről a kérdésekről. Andrij Mahera, az ukrán központi választási bizottság (CVK) helyettes elnöke ugyanakkor kedden azt közölte, hogy a régiók jogainak alkotmányos kiterjesztéséről leghamarabb június 15-én lehet megtartani a népszavazást.

„Ha a parlament így határoz, akkor ezt a döntést a választási bizottság feltétlenül végre fogja hajtani” – jelentette ki.

A testület elnökének magyarázata szerint az országos népszavazás kiírását szabályozó ukrán törvény nem teszi lehetővé, hogy az alkotmány reformjáról szóló referendumot a május 25-re kiírt előrehozott elnökválasztással egy időben tartsák meg.

Médiabeszámolók rámutatnak, hogy megoldásra vár még a tervezett népszavazás finanszírozása is.

(MTI/Kárpátalja)