Külföldi diplomatákat is lehallgatott az SZBU

2014. május 1., 08:29 , 694. szám

Lehallgatta ellenzéki aktivisták, újságírók, közéleti személyiségek és külföldi diplomaták telefonjait Kárpátalján az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) – közölte titkosszolgálati dokumentumokra hivatkozva a zakarpattya.net.ua és a mukachevo.net.

Összesen mintegy száz személyt hallgattak le 2013 de­cembere és 2014 februárja között – állítja a két, Viktor Baloga parlamenti képviselőhöz és pártjához, az Egységes Centrumhoz (JeC) közel álló portál. Újságírók rámutatnak, a kormányzó Régiók Pártjának tagjaival szemben nem foganatosított hasonló intézkedést az ukrán szolgálat azokban a napokban, amikor a kijevi Majdanon javában tartott a Janukovics-rezsim és a tiltakozók szembenállása.

Kárpátaljai újságírók mellett az országos médiák helyi tudósítóit is lehallgatták. A média munkatársai ellen egyébként döntően Ukrajna Büntetőtörvénykönyve 114. paragrafusa alapján, azaz kémkedés gyanújával vizsgálódtak.

A két portál által közzétett megbízási-végrehajtási formanyomtatványokból ítélve „az adatlevétel a távközlési hálózatokról”, azaz a lehallgatás külföldi diplomatákat, ungvári főkonzulátusokat is érintett. A diplomatákat „Ukrajna elleni hírszerző tevékenységgel” gyanúsították.

A zakarpattya.net.ua egyik e témával foglalkozó cikkében hangsúlyozta, hogy az újságírók és a diplomaták esetében a lehallgatásokat személyesen Mikola Kregul, a megyei fellebbviteli bíróság elnöke engedélyezte.

A Kárpátaljai Megyei Tanács vezetőinek telefonjait szintén lehallgatták. Ivan Baloga, a megyei önkormányzat elnöke és Mihajlo Popovics, a testület ügyvezetője esetében a titkosszolgálat a Btk 111. paragrafusa alapján, azaz hazaárulás gyanújával kért erre engedélyt. A dokumentumok tanúsága szerint a lehallgatást a kijevi fellebbviteli bíróság elnöke engedélyezte december 17-től két hónap időtartamra. A helyi Majdan-aktivistákat terrorizmus gyanúja miatt hallgatták le Kárpátalján.

Valószínű, hogy a most közölt titkos dokumentumok még februárban, az ungvári Janukovics-ellenes tüntetések és zavargások idején kerültek ki az SZBU megyei székházából. Az ellenzéki portálok akkori tudósításaiból ítélve a titkosszolgálat munkatársai a székház hátsó udvarán hozzáláttak a dokumentumok elégetéséhez, amit pedig nem érkeztek megsemmisíteni a Majdan aktivistáinak helyszínre érkezéséig, azt zsákokban igyekeztek elszállítani. Az iratok egy része azonban így is az ellenzéki aktivisták kezére került. Egyikük akkor nyilvánosan is elismerte: olyan dokumentumok birtokába jutottak, amelyek arra utalnak, hogy az SZBU megyei tanácsi képviselőket, újságírókat és közéleti személyiségeket hallgatott le. A zakarpattya.net.ua által közzétett amatőr videofelvételen, amely még februárban, a dokumentumégetés helyszínén készülhetett, jól látható, hogy az SZBU épületének udvaráról a behatolók iratokat mentenek ki.

Sajtóértesülések szerint az SZBU új megyei vezetése belső vizsgálatot indított az ügyben. A lehallgatottak jelenleg ennek az eljárásnak az eredményére várnak, szándékukban áll a bírósághoz és az ügyészséghez fordulni.

(zakarpattya.net.ua/mukachevo.net/Kárpátalja.ma/podrobnosti.ua/Kárpátalja)