Nemcsak a húszéveseké a világ

Megalakult a KMKSZ-nyugdíjasklub Csapon

2014. május 1., 08:29 , 694. szám

Április 26-án a csapi magyar iskolában egy az idősebb korosztály s a közösség számára egyaránt fontos eseményre került sor: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csapi Alapszervezetének kezdeményezésére e napon megalakult a KMKSZ-nyugdíjasklub.

Az alakuló ülésen jelen volt Balogh Lívia, a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezetének és Csapi Alapszervezetének elnöke, aki elmondta: a klub mindenképp egy olyan közösség lenne, amelyben érvényesülnek, teret kapnak mindazok a dolgok, amelyek a tagokat foglalkoztatják. Működése tehát teljes mértékben az ő igényeiket szem előtt tartva folyna. Ennek jegyében a megjelentek megvitatták, melyek azok a dolgok, amelyekkel a klubon belül foglalkozni szeretnének, mely témákban hallgatnának előadásokat stb. A javaslatok értelmében a hagyományőrzésen, kirándulásokon túl a klubba havi rendszerességgel hívnak majd meg szakembereket, akik történelmi, irodalmi, pszichológiai, mentálhigiénés témákban tartanak majd előadásokat; a nem is olyan távoli jövőben (hisz a vezető már megvan) létrehoznak egy énekkart is, amely belföldi és külföldi nyugdíjasklubokkal, közösségekkel való kapcsolattartásban is segítené a klubot; emellett pedig az ebben a korosztályban kifejezetten nagy fontossággal bíró egészségvédelemről, gyógytornáról, mozgásról sem feledkeznek majd meg. Mindezeket az érdeklődési köröket a jelenlévő, a klub első tagjait jelentő 18 személy fogalmazta meg. Megalakult az öt főből álló elnökség is, melynek tagjai: Molnár Katalin (elnök), Molnár Terézia (elnökhelyettes), Belovics Lena (pénztáros), Belovics Béla és Szatmári József.

Balogh Lívia az alakuló ülést követően elmondta: „A jövőben szeretnénk még inkább megszólítani az ifjúságot és a nyugdíjas korosztályt, hisz mindkettő esetében aktív rétegről van szó. Régen dédelgetett álmunk volt, hogy megalakuljon a nyugdíjasklub, hisz a nyugdíjasok között is sok olyan van, aki szeret társaságba, közösségi alkalmakra járni. Szeretnénk, ha a klub nem csupán alkalmi összejövetelekből állna, hanem valós tartalommal bírna. Az alakuló ülésen teljes mértékben értelmiségiekből álló csapat gyűlt össze. A Csapi Alapszervezet mindenben azon lesz, hogy az előadások, foglalkozások megszervezésében, lebonyolításában segítse a klubot. Az együttműködés jegyében pedig arra számítunk, hogy ők is bekapcsolódnak majd az alapszervezet által szervezett rendezvények lebonyolításába.”

A nyugdíjasklub szeretettel hív és vár körébe – politikai és hitbéli hovatartozástól függetlenül – minden olyan csapi magyar nyugdíjast, aki szeretne egy aktív és érdeklődő közösségbe tartozni, szervezett keretek között kirándulni, kézműveskedni, énekelni, közösségben szórakozni, kikapcsolódni. A nyugdíjasklub következő ülésére május 17-én kerül sor a helyi magyar középiskolában du. 17 órai (közép-eur. i. sz.) kezdettel. A jelentkezés addig is folyamatos. Jelentkezni az elnök asszonynál, Molnár Katalinnál lehet (050-54-06-764), illetve a KMKSZ csapi irodájában (71-12-22).

Espán Margaréta