Határblokád Ungvárnál

2014. május 3., 15:58

Gépkocsivezetők tiltakozásuk jeléül rövid időre megbénították pénteken az Ungvár melletti ukrán–szlovák határátkelő forgalmát – jelentette a zakarpattya.net.ua portál az Inter tévécsatorna helyszíni tudósítása nyomán. Az akcióval szerették volna felhívni a hatóságok figyelmét a külföldről behozott gépjárműveket terhelő, szerintük túlzottan magas vámilletékre.

A külföldön az ukrajnai áraknál olcsóbban gépkocsit vásárló polgárok hazatérve érthetően nem szívesen fizetik meg a tetemes vámot, hiszen ennél – elmondásuk szerint – még akkor is jobban járnak, ha helyben vesznek maguknak járművet. Ugyanakkor felháborítja őket, hogy elvámolatlan, külföldi rendszámmal közlekedő autóik a hatályos szabályozás értelmében legfeljebb öt napig tartózkodhatnak ukrán területen, azután kénytelenek ismét átlépni velük az országhatárt, ami után újra kezdődik az öt nap számítása. Ez így megy már öt éve – emlékeztet az Inter.

Az érintett gépkocsivezetők rámutattak: a határátkelőknél nap mint nap sorban állók jelentős része csupán e rendelkezés miatt kel útra, és nehezíti-lassítja a haladást. A tiltakozó járműtulajdonosok két legfőbb követelése az volt, hogy a külföldi rendszámú gépkocsik ukrajnai tartózkodásának engedélyezett időtartamát emeljék 30 napra, illetve csökkentsék a külföldön vásárolt és forgalomba helyezett gépkocsik vámkezelésének költségeit.

A határsorompónál gyülekező tiltakozók miatt rövidesen torlódás alakult ki, a tudósításból ítélve az ukrán rendszámú személygépkocsik tulajdonosai is a tüntetőknek adtak igazat. Az akció résztvevői csak azután egyeztek bele a határzár feloldásába, hogy találkozhattak a vámhatóság helyi illetékesével, aki biztosította őket, hogy követeléseikről tájékoztatják a kérdésben dönteni hivatott felettes hatóságokat.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)