Ingyenes szemüvegek a rászorulóknak

2014. május 8., 07:52 , 695. szám

Negyvenkilenc kárpátaljai mozgássérült és nagycsaládos kapott ingyenesen szemüveget Beregszászban a budapesti OPTIstyle Kft. jótékonysági akciójának keretében.

Beregszászban a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesülete és a helyi mozgássérült-egyesület tagjai közül összesen 149 gyerek és felnőtt szemét vizsgálták meg ingyenesen egy budapesti optometrista szakember, név szerint Simó Klára és segítői, Jónás Éva és Michaletzky Géza, 2014. március 22–23-án. Megállapították, hogy a megvizsgáltak közül összesen negyvenkilenc személynek van szüksége látásjavító szemüvegre, a többiek szeme vagy egészséges, vagy műtétet igénylő szembetegséget állapítottak meg náluk a szemvizsgálók.

A negyvenkilenc rászoruló számára elkészített szemüvegeket 2014. május 3-án Beregszászban osztotta ki Simó Klára, valamint az akciót szervező Aixinger Katalin és a Kárpátaljai Magyar Nagycsaládosok Egyesületének elnöke, Török Dénes.

A szemüvegek kiosztása közben Simó Klára a Kárpátaljának elmondta: „Erdélyben, Déván születtem, de már több mint húsz éve Budapesten élek. Optikus, optometrista vagyok, tehát szemvizsgáló is, három és fél éve megnyitottam Budapesten a saját optikai szalonomat. Római katolikus családban nőttem fel, és számomra természetes, hogy ha megtehetem, akkor segítem az arra rászorulókat. Az első hasonló jótékonysági akcióm szülővárosomban, Déván volt, ahol Böjte Csaba testvér árvaházában voltam a mostani akcióéhoz hasonló céllal. Én ezt megelőzően nem jártam még Kárpátalján soha. Az itteni programunk szentmisével kezdődött, és óriási meglepetés volt a számomra, hogy itt, Beregszászban az a Michels Antal atya misézett, akit én Esztergomból ismerek. A jótékonysági akcióval kapcsolatban pedig elmondhatom, hogy márciusban két nap alatt 149 személyt – közöttük sok mozgássérült gyereket – vizsgáltunk meg. Budapestre hazaérve megkerestem a szemüvegkeret-nagykereskedéseket és egy szemüveglencséket gyártó multinacionális céget, az Essilort, akiknek köszönhetően elkészíthettük a szükséges 49 szemüveget. Az OPTIC WORLD Kft. és ÉRCI OPTIKA Kft. ajánlotta fel a kereteket, igyekeztem olyanokat válogatni, amelyek aktuálisak, divatosak, hogy szívesen viseljék a fiatalok, hisz ez a cél. Az Essilor márkázott, tükröződésmentes, karcmentes lencséit a KUJBUS OPTIKAI Kft., és a NOPTIKER Kft. segített becsiszolni, és az összefogásnak köszönhetően kioszthattuk itt az elkészült negyvenkilenc szemüveget, olyan embereknek, akiknek nincs pénzük megfelelő szemüvegre. Örülök, hogy mindezt sikerült megszervezni és megvalósítani.”

Badó Zsolt