Megalakult az új Országgyűlés

2014. május 8., 07:52 , 695. szám

Áder János köztársasági elnök nyitóbeszédében Magyarország nyugatos polgárosodásának megerősítését nevezte az elkövetkező új korszak legnagyobb feladatának. Az államfő köszöntőjében javaslatot tett arra, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort, a Fidesz elnökét válassza meg miniszterelnöknek. Az ülésen beszámolót tartott a Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke is.

Fanfárok hangjára vonult be a köztársasági elnök az új Országgyűlés keddi alakuló ülésén. Áder János a pulpitusról köszöntötte az új képviselőket. Azt mondta: a magyar választók egy hónapja eldöntötték, milyen összetételű legyen az Országgyűlés, és ki kormányozzon. Hozzátette: a jogorvoslati lehetőségek lezárultak és a választás eredménye végleges.

„Senki sem kérdőjelezheti meg a választások tisztaságát, a választási rendszerünk alkotmányosságát, a leendő kormány legitimitását” – fogalmazott az államfő.

Áder János ezután bejelentette: az alaptörvény szerint a köztársasági elnök tesz javaslatot az Országgyűlésnek arról, ki legyen a miniszterelnök. „Javaslom, hogy az Országgyűlés Orbán Viktor urat válassza meg Magyarország miniszterelnökének” – jelentette be.

A köztársasági elnök arról is beszélt, hogy a mostani Országgyűlés történelmi értelemben az első, 166 évvel ezelőtti népképviselet munkáját folytatja. Áder János kijelentette: az áprilisi eredmény azt jelenti, hogy a magyarok a rendszerváltást lezártnak tekintik.

„A népakarat egyértelmű kinyilvánítása arra kell intse az itt ülő pártok képviselőit, hogy a szimbolikus ügyekben folytatott árnyékbokszolás sehová sem vezet. A magyar polgárokat ehelyett sokkal inkább az a kérdés érdekli, miként tehetjük jobbá közös életünket” – mutatott rá.

A köztársasági elnök hozzátette: a rendszerváltás utáni szabad választások közül a mostani a hetedik volt, mégis az első, mert a külhoni magyarok is szavazhattak.

Áder János a tőle megszokott idézettel zárta a beszédét: „a haza minden előtt” – nyomatékosította.

Az alakuló ülésen a parlamenti páholyban a köztársasági elnök jobbján a felesége, balján pedig a felvidéki Tamás Ilona ült. Az idős asszonyt karonfogva vezette a köztársasági elnök a Parlamentben. Tamás Ilonát Szlovákiában azért fosztották meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart. Az eseményen jelen voltak a határon túli magyarság képviselői, köztük Brenzovics László, a KMKSZ elnöke.

A Parlament alakuló ülésén beszámolót tartott a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság elnöke is. Patyi András köszönetet mondott azoknak, akik részt vettek a választások lebonyolításában. Hozzáfűzte: a választási szervek pártatlanul dolgoztak, és biztosították a választások tisztaságát.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is zökkenőmentesnek és törvényesnek ítélte a voksolást. Arról is beszélt, hogy át kellene gondolni néhány szűk határidő meghosszabbítását, és hogy miként lehetne egyszerűsíteni a levélszavazás regisztrációját.

A továbbiakban a képviselők eskütételével hivatalosan megalakult az új Országgyűlés. A honatyák titkos szavazással Kövér Lászlót választották meg házelnöknek, és döntöttek a parlamenti tisztségviselőkről is. A parlament alelnöke lett a fideszes Gulyás Gergely, Lezsák Sándor és Jakab István, valamint a kereszténydemokrata Latorcai János, a szocialista Hiller István és a jobbikos Sneider Tamás is. A képviselők döntöttek arról is, kik legyenek a parlament jegyzői, háznagynak pedig a fideszes Mátrai Mártát választották.

„Ez az első Országgyűlés, amely a teljes nemzetet képviseli” – mondta köszöntőjében Kövér László, aki hangsúlyozta: az egész nemzet érdekében kell politizálniuk. Arról beszélt: reméli, hogy a következő négy évben maguk mögött hagyhatják a vitákat.

A házelnök az Országgyűlés következő ülését szombatra hívta össze, a tervek szerint a képviselők aznap választják meg ismét Orbán Viktort miniszterelnöknek.

(Duna Híradó/hirado.hu/Kárpátalja)

Nyilatkozat

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség mélyen elítéli azt az aljas és botrányos támadást, amely a Magyar Országgyűlés alakuló ülésére meghívott vendégként érkezett Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét érte a Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjelöltje és Gaudi-Nagy Tamás volt jobbikos parlamenti képviselő által szervezett tüntetésen, ahol durván szidalmazták és többen arcon köpték.