90 százalék támogatja Donyeck függetlenségét

2014. május 12., 08:32

Magas részvétel mellett zajlott vasárnap a népszavazás a kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyében, legalábbis a szakadárok által nyilvánosságra hozott adatokból ítélve. Donyeck megyében helyi idő szerint este kilenckor, a szomszédos Luhanszk megyében egy órával később zártak be a szavazóhelyiségek, holott a voksolás hivatalos határideje már este nyolc órakor lejárt.

A szavazáson részt vevők csaknem 90 százaléka Donyeck megye függetlenségére szavazott a terület jogállásáról tartott vasárnapi népszavazáson – jelentette be sajtótájékoztatón Roman Ljahin, a választási bizottság elnöke az előzetes eredményeket ismertetve.

Ljahin szerint a választópolgárok 89,07 százaléka adta voksát a terület függetlenségére, míg 10,19 százalékuk ellene szavazott. A szavazócédulák 0,74 százaléka érvénytelen volt – jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

A részvételi arány 74,87 százalékos volt – mondta Ljahin, hozzátéve, hogy a végleges eredményeket hétfőn hozzák nyilvánosságra.

Az Európai Unió nem fogja elismerni a Kelet-Ukrajna egyes területeinek önrendelkezéséről tartott népszavazások eredményeit, Brüsszel a szavazást törvénytelennek minősíti – közölte még vasárnap Catherine Ashtonnak, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének a szóvivője. Maja Kocijancic szerint a referendum ellentétes azokkal a célokkal, amelyeket Ukrajna, Oroszország, az Európai Unió és az Egyesült Államok áprilisban Genfben megállapodásba foglalt az ukrán válság enyhítése és megoldása érdekében.

Az EU ugyanakkor felszólít minden érintett felet, hogy támogasson egy szabad és tisztességes ukrán elnökválasztást, amely május 25-én esedékes – tette hozzá a szóvivő.

(MTI/Kárpátalja)