Lúdas Matyi és Zrínyi Ilona egy helyen

2014. május 13., 14:28

A Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színpadát május 10-én Lúdas Matyi, Zrínyi Ilona, az Olümposz istenei, talpraesett legények és fura szerzetek serege lepte el néhány órára. E napon került sor a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány (GJA) közös szervezésében megrendezett Gyermekszínjátszók találkozójára.

A találkozó megnyitóján elsőként Váradi Natália, a GJA irodaigazgatója köszöntötte a jelenlévőket. Hangsúlyozta, hogy a tehetséggondozás az Alapítvány egyik fő feladata, s hogy a gyermekekben lévő tehetség, a mag felnövekedjen és gyümölcsöt hozzon, annak megtalálásán túl kellő gondozás, nevelés is szükséges.

– „Alattad a föld, feletted az ég, benned a létra – idézte Weöres Sándor szavait az irodaigazgató. – Kívánom, hogy kössétek össze az eget és a földet: a tehetségeteket a céljaitokkal. ”

Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy a nemzeti tudatra való ébredésnek nagy jelentőségű eleme a színjátszás, s szimbolikus, hogy a gyermekszínjátszók azon a színpadon mutatják meg tehetségüket, amelyről elődeik indultak, s akikre méltán van miért büszkének lenni. A találkozó pedig azt is mutatja, hogy lesz utánpótlás, lesz folytatása a színjátszás hagyományának. Dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke köszöntőjében a színház és az élet közti párhuzamot emelte ki: mindkettő közösséget jelent, s ahogy a színpadon, úgy az életben is nélkülözhetetlen a másokra való odafigyelés, igazodás ahhoz, hogy a közösség tagjai közösen hozhassanak létre valamit, amit a „közönség” elfogad, szeret.

A találkozóra ez alkalommal 5 településről összesen 6 csapat érkezett. A mulatságos és elgondolkodtató, hagyományos mesemotívumokat és saját ötleteket, a képzelet és a való világ elemeit, mozzanatait egyaránt bemutató előadásokat a beregszászi színház színművészei, Gál Natália és Kacsur András, illetve Kovács Éva és Kiss Tibor, a fóti Németh Kálmán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola drámapedagógusai értékelték és zsűrizték.

A Nagymuzsalyi Tárogató Hagyományőrző Csoport (vezető: Jakab Erika) Mosolyország tovább él, a Beregújfalui Általános Iskola színjátszócsoportja (vezető: Kopor Ágnes) A süket király, s a Vári II. Rákóczi Ferenc Középiskola (vezető: Bíró Irma) Munkács várának ostromát bemutató Az erőd című előadása bronz; a Bátyúi Gubancok (vezető: Bagu Géza) Lúdas Matyija és a Gáti Középiskola drámaszakköre (vezető: Zsoldos Anita), a Gézengúzok Bolondos meséje ezüst; a bátyúi Guriga Színtársulat (vezető: Bagu Géza) Thészeusz című előadása pedig arany minősítést ért el.

Az arany minősítést elért Guriga tagjai a Magyar Drámapedagógiai Társaság meghívásának köszönhetően előadásukkal részt vehetnek a Szegeden megrendezendő Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó záró eseményén. A bronz és ezüst minősítést elért színjátszó csoportok tagjai pedig jutalomként részt vehetnek a KMPSZ által szervezett nyári táborok egyikében. 

A találkozó létrejöttét az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő segítette.

E.R.