Ki is az a Petro Porosenko?

2014. május 14., 20:59 , 696. szám

Petro Porosenko immár egyértelműen az ukrajnai elnökválasztási kampány legesélyesebb jelöltje – állítja egybehangzóan minden felmérés és szakértő. A kárpátaljai átlagpolgár mégis sokszor csak annyit tud róla, hogy övé a Roshen csokoládégyár, holott érdeklődése és tevékenysége távolról sem korlátozódik az üzleti életre. Lássuk, mit lehet tudni arról az emberről, aki nagy valószínűséggel Ukrajna következő elnöke lehet!

Petro Porosenko az Odessza megyei Bolgradban született 1965 szeptemberében. 1989-ben kitüntetéssel végzett a Kijevi Állami Egyetem nemzetközi kapcsolatok és nemzetközi jog karán. 1989 és 1992 között ugyanott elvégezte az aspirantúrát, kandidátusi disszertációját Az állami társasági jogok szabályozása Ukrajnában címmel 2002-ben védte meg. Számos tudományos publikáció és tankönyv szerzője, illetve társszerzője.

1993 és 1998 között vezető tisztségeket töltött be jelentős ukrajnai cégeknél. A nagypolitikában 1998-ban mutatkozott be – ekkor választották először parlamenti képviselővé. Egyike volt a Régiók Pártja alapítóinak, de már 2001-ben ellenzékbe vonult, s előbb a Mi Ukrajnánk, majd Viktor Juscsenko elnökjelölt kampányát irányította. 2012 óta párton kívüliként, illetve független képviselőként politizál.

A narancsos forradalom után több állami hivatalt is betöltött. Volt például a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára 2005-ben, állt az Ukrán Nemzeti Bank élén 2007 és 2009 között, majd 2009–2010-ben a külügyi, 2012-ben a gazdasági és kereskedelmi tárcát irányította.

Idén tavasszal határozta el, hogy jelölteti magát elnöknek, amihez elnyerte Vitalij Klicskónak, az Udar párt vezetőjének a támogatását. A felmérések szerint toronymagasan a legnépszerűbb az elnökjelöltek közül. Az ua-reporter.com az 1+1 tévécsatorna megrendelésére, a GfK Ukraine által május 6–8-án készített országos felmérésre hivatkozva azt írta, a választók több mint 40 százaléka adná a voksát Porosenkóra, ha a hétvégén tartanák a választást. A telefonos közvélemény-kutatás második helyezettje mindössze 9 százalékkal lett Szerhij Tihipko. (Közel azonos eredménnyel végzett a harmadik helyen Julja Timosenko, majd sorrendben Oleh Ljasko, Anatolij Hricenko, Olha Bohomolec, Mihajlo Dobkin, Petro Szimonenko, Oleh Tyahnibok és Dmitro Jaros következik.)

Szakértők szerint nem kétséges, hogy a választások május 25-én esedékes első fordulójában Porosenko kapja a legtöbb szavazatot. A kérdés csupán az, hogy lesz-e második forduló, avagy sikerül elsőre megszereznie a voksok több mint 50 százalékát, ami az azonnali választási győzelmet jelentené a számára.

Kampányának talán legszembetűnőbb sajátossága, hogy kerüli a feltűnéskeltő kijelentéseket és akciókat, az éles hangú nyilatkozatokat, továbbá nem tesz betarthatatlan ígéreteket. Az Éljünk másképpen! címet viselő programja alapvetően azon alapul, amit a mérsékelt, de változásokat sürgető ukrán polgárok kívánnak, és néhány jelszó köré csoportosul: Szabadon élni!, Jólétben élni! Becsületesen élni!, Biztonságban élni!

Az elnökjelölt egyebek mellett azt ígéri, hogy megőrzi a jelenlegi parlamenti-elnöki kormányzási rendszert, miközben igyekszik áttekinthetőbbé tenni azt. Az év végéig parlamenti választásokat kell tartani az országban, hosszabb távon pedig Ukrajnának a demokrácia erősítésére irányuló lépésekre van szüksége, illetve szoros együttműködésre Európával – vallja Porosenko. Ígéri továbbá a helyi önkormányzatok megerősítését, ezen belül a megyei tanácsok végrehajtó bizottságainak létrehozását, amelyeknek fel kell váltaniuk a jelenlegi állami adminisztrációkat. A jelölt szerint az ukrán gazdaság számára az agrárszektor hozhatja meg a remélt áttörést.

Porosenkónak a nemzetiségiek számára is van mondandója. A közelmúltban közös nyilatkozatot írt alá Brenzovics Lászlóval, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnökével a választási együttműködésről a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében. Ebben megválasztása esetére a jelölt azt ígéri, hogy közbenjár a nemzeti kisebbségek nyelvi jogainak biztosítása érdekében, figyelembe veszik a kisebbségek jogait és érdekeit az adminisztratív reform során, a helyi hatóságokon keresztül elősegíti önálló szervek létrehozását a magyar oktatási nyelvű tanintézmények irányítására, közbenjár az egyházaktól a szovjet időkben elkobzott ingatlantulajdon visszaszolgáltatása, a kárpátaljai magyarság parlamenti képviseletének biztosítása és a sztálinizmus áldozatainak rehabilitálása érdekében.

Ami a jelölt magánéletét illeti, családcentrikus ember, előszeretettel tölti munkától szabad idejét feleségével, Marinával, aki fogorvos, és négy gyermekükkel: Olekszijjel (1985), Jevhenyijával és Olekszandrával (2000), valamint Mihajlóval (2001). Hobbija a tenisz és az olvasás, különösen az angol nyelvű irodalom érdekli. Ezenkívül rajong a festészet iránt, kedvence az impresszionista Claude Monet.

Porosenko máris impozáns politikai munkássága mellett sikeres üzletember. Legismertebb vállalkozása a Roshen édesipari vállalat, illetve ő a tulajdonosa a népszerű Ötödik Csatorna hírtelevíziónak is.

hk