A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület pályázatot hirdet 12–17 éves gyermekeknek!

2014. május 15., 06:59 , 696. szám

A pályázat célja: a magyar tannyelvű oktatási intézményekben tanuló gyermekek nemzeti öntudatának erősítése. A Kárpátaljai Értéktár – a települési, tájegységi, megyei nemzeti értékeink – megismertetése és népszerűsítése.

A pályázók köre: Kárpátalján magyar tannyelvű oktatási intézményekbe járó 12–17 éves gyermekek, akik rendelkeznek útlevéllel, melynek érvényessége 2014. augusztus 5-ig nem jár le.

Pályázni lehet: min. 3 oldalas dolgozattal, (A4 formátum, Times New Roman betűtípus, másfeles sorköz), mely a Hungarikum mozgalom szellemiségében íródott, vagy a Kárpátaljai Értéktárhoz hozzájáruló bármely települési értéket megjelenítő fotóval, rövid filmmel, hanganyaggal.

A pályázatra benyújtott pályamunkában kérjük feltüntetni a gyűjtő adatait, a gyűjtés helyét, idejét, az adatközlő nevét, korát.

HUNGARIKUM: megkülönböztetésre, kiemelésre méltó érték, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével, minőségével a magyarság csúcsteljesítménye, amelyet külföldön és belföldön egyaránt a magyarság eredményeként, kiemelt értékként tartanak számon.

Választható témakörök:

Vidékünk néprajzi értékei

a) kárpátaljai magyar népmesék és mondák gyűjtése, kárpátaljai mesemondók felkutatása, bemutatása;

b) gyermekfolklór (mondókák, kiszámolók, nyelvtörők, találósok stb.);

c) népzene: kárpátaljai népzenészek és néptánccsoportok bemutatása;

d) kárpátaljai kézművesség jellegzetességei pl.: kosárfonás, csizmadiaság, fazekasság, kádárság, bognárság, kötélverés, fafaragás, mézeskalácsosság stb.;

e) népi munkaeszközök, építészeti megoldások, bútorok;

f) népművészet;

g) ősi magyar hitvilág;

h) magyar népszokások, jeles napok (ünnepek);

i) épített környezet: templom, kastély, vár, múzeum bemutatása;

j) egyes települések hagyományos viseletének bemutatása;

k) gasztronómia: kárpátaljai jellegzetes ételek, italok és azok elkészítésének fortélyai, receptjei;

l) egyéb: saját település értékeinek bemutatása.

A legjobb 50 pályamunkát készítő tanuló egy csoportos magyarországi utazáson vehet részt a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület és a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében. 2014. július 9–17. között elutazhatnak a Lakiteleki Népfőiskolára, ahol kézműves foglalkozással, úszással, néptánccal, az Érték témában szakmai előadásokkal színesített szabadidős programon vehetnek részt.

A pályázatokat e-mailben a következő címre várjuk: karpataljai.nepfoiskola@gmail.com

A pályázatok benyújtásának határideje: 2014. június 1.