Új utakon a régi hagyományok felé

2014. május 15., 06:59 , 696. szám

A KMKSZ Homoki Alapszervezete a helyi művelődési ház, valamint a községi tanács közreműködésével feledhetetelen pillanatokat szerzett a helyi lakosoknak, de nem csak nekik! Az alapszervezet új vezetősége úgy döntött, mihamarabb megpróbálja megvalósítani terveit. Az első lépés a helyi lakosok kulturális élete fellendítéséhez, valamint a hagyományok megfakult emlékének felidézéséhez vezető hosszú úton egy batyus nyugdíjasest volt.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Farkasné Bőcs Judit, Magyarország ungvári konzulja, Vacsilja Tetyana, a Homoki Községi Tanács elnöke, a helyi községi tanács képviselői, a szomszédos Koncháza lakosai, sőt, még ukrán anyanyelvű helybeli lakosok is eljöttek. Mint kiderült, annak ellenére, hogy nem beszélik a magyar nyelvet, értik azt, s ez elegendő volt számukra ahhoz, hogy részt vegyenek az ünnepségen.

A majd kétórás műsoros összeállítás mindenki számára tartogatott meglepetéseket. A legnagyobb meglepetés a nemrégiben alakult Pipacsok női együttes fellépése volt, élén Úr-Barna Bernadettel, a népdalegyüttes vezetőjével. A csapat nemcsak előadásával, hanem nagyon szép kosztümjével is meglepte a résztvevőket. (A ruhák elkészítéséhez a KMKSZ Homoki Alapszervezete és a KMKSZ Ungvári Középszintű Szervezete is hozzájárult.)

Az ünnepségen csak a helybéli tehetségek léptek fel – ez is egy lehetőség arra, hogy bevonjuk a fiatalokat a helyi közösség kulturális életébe. Jó alkalom volt ez az ünnepség arra, hogy az idősebb nemzedék képviselői felidézzék a régmúltat, a fiatalabbak pedig betekintést nyerhettek felmenőik korába.

A hivatalos részt számos játék és verseny követte az „új divat” – a résztvevőknek a műsorba való bevonása – alapján. Volt tavaszi kvízjáték, Nyugdíjas ki mit tud?, dalverseny, megfejtésre került az örök fiatalság titka és még sok más érdekesség. Emellett sütiversenyre is sor került, melyben a szakavatott zsűri (Farkasné Bőcs Judittal az élen) megnevezte a cukrászmesterség helyi mestereit. Szinte minden nyugdíjas ajándékkal tért haza. A rendezvény inkább egy családi összejövetelre hasonlított, ahol fiatalok és öregek, szereplők és résztvevők, ukránok és magyarok együtt mulattak, anyanyelvtől, nemzetiségtől függetlenül. Végezetül pedig magyar csárdásokra táncoltak 3 nemzedék képviselői együtt.

Változik a világ, változik a divat, a stílus, új ajtók nyílnak ki, új utak válnak járhatóvá, de az a legfontosabb, hogy mindazok, akik elvesztették a magyarságba vetett hitüket, ráeszméljenek, nincs még minden veszve: a magyar kultúra ott él, ahol éltetik! S Homokon is új lehetőséget kapott az életre!

Vakula Marianna, a KMKSZ Homoki Alapszervezetének elnöke