Üres lelátók előtt a bajnoki meccsek és a kupadöntő

Labdarúgás

2014. május 15., 06:56 , 696. szám

Az országban kialakult zavargások miatt az Ukrán Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága döntésének értelmében az élvonalbeli és másodosztályú bajnokság hátralévő fordulóiban a szurkolók biztonsága miatt a találkozókat üres lelátók előtt rendezik meg. Ugyancsak nézők nélkül kerül sor az Ukrán Kupa fináléjára is.

A döntés értelmében vasárnap az ungvári Avangard stadion is kongott az ürességtől, amikor is a 29. fordulóban a Hoverla a Csornomorec Odesszát látta vendégül. Antonov a 24. percben a vendégeknek szerzett vezetést, amit sokáig meg is őrzött. A harmadik ráadáspercben aztán az utolsó hazai próbálkozást siker koronázta: Sackih bal oldali szabadrúgása után Sarpar fejjel csúsztatott a hosszú sarokba. Az ungváriak rászolgáltak a pontszerzésre.

Az igazából meglepetéseket nem hozó játéknap után eldőltek a legfőbb kérdések. A bajnoki címét megvédő Sahtar Donyeck mellett a Dnyipro szerezheti meg a BL-selejtezőt jelentő 2. helyet, zsinórban hatodszor lesz bronzérmes a Metaliszt, a Dinamo Kijev pedig mindenképpen leszorul a dobogóról.

Eredmények: Ungvári Hoverla– Csornomorec Odessza 1-1, Voliny Luck–Szevasztopol 1-2, Zorja Luhanszk–Sahtar Donyeck 1-3, Metalurg Donyeck–Metalurg Zaporizzsja 2-0, Illicsivec Mariupol –Dinamo Kijev 0-2, Vorszkla Poltava Dnyipro 1-4, Kárpáti Lviv–Metaliszt Harkiv 2-4.

Egyetlen fordulóval a vége előtt első a Sahtar 62 ponttal, második a Dnyipro 56, harmadik a Metaliszt 54 ponttal. A 26 ponttal 13. Ungvári Hoverla a május 18-án rendezendő 30. fordulóban a Szevasztopol otthonába látogat.

* * *

Az Ukrán Kupában az elődöntőket rendezték meg. A Dinamo Kijev 4-0-ra verte a Csornomorecet, a másik párharcban viszont nem kis meglepetésre túlórázni kényszerült a Sahtar Donyeck. A tavalyi év után idén is duplázásra készülő Sahtar a rendes játékidőben gól nélküli döntetlenre végzett a harmadosztályú Szlavutics Cserkaszival szemben, s csak a hosszabbításban kerekedett felül braziljai – Eduardo, Taison, és Bernard – találataival 3-0-ra.

Az április 15., poltavai fináléban így a Dinamo Kijev a Sahtar Donyeckkel találkozik. A döntőt – a bajnoki találkozókhoz hasonlóan – üres lelátók előtt rendezik meg.

(tamási)