55 millió euró a beszkidi alagútra

2014. május 20., 14:25

Az Európai Befektetési Bank (EIB) 55 millió euró hitelt folyósít Ukrajnának a beszkidi vasúti alagút megépítésére a Kárpátokban, amely összeköti Ukrajnát és az Európai Uniót – áll a luxemburgi székhelyű pénzintézet közleményében, melyet a Zakarpattya Online ismertet. A portál emlékeztet, a megépülő kétsínpáros alagút hossza 1,8 km lesz.

„Az Európai Befektetési Bank egyértelmű jelzést ad, amikor hitelt nyújt Ukrajnának a kulcsfontosságú közlekedési folyosó modernizációjának finanszírozására. Ez a segítség rendkívül fontos az Ukrajna és az Európai Unió közötti integrációs kapcsolatok további erősítéséhez” – idézi a közlemény Baranyay Lászlót, a bank alelnökét. Mint rámutatott, az EIB első ízben nyújt hitelt az ukrán vasútnak.

Az új beruházás a Kárpátokban a régi egysínpáros alagutat hivatott felváltani kétsínpárossal, ami lehetővé teszi a szerelvények közlekedését egyidejűleg mindkét irányban.  A beszkidi alagút a prioritást élvező, a Keleti Partnerség Program keretében megvalósuló közlekedési prokjektek egyike – emlékeztet a Zakarpattya Online.

A bank egyébként összesen három milliárd eurónyi hitel folyósítását tervezi Ukrajnának a 2014–2016 közötti időszakban az Európai Unió Kijevnek nyújtandó 11 milliárd eurós segélycsomagjának keretében, amelyet idén márciusban jelentettek be.

Mint ismeretes, az új alagút Lemberg és Kárpátalja megyék határán épül meg, 30 kilométernyire a jelenleg működő alagúttól, amely még az Osztrák-Magyar Monarchia idején épült a XIX. században, s balesetveszélyes állapotban van.

Az ukrán miniszteri kabinet 2013 decemberének végén határozott az EIB 55 millió dolláros hitelének bevonásáról a beszkidi alagút megépítésébe. Ukrajna infrastrukturális minisztériumának tervei szerint 2014-ben közel 0,7 kilométernyi készül el az alagútból.

(zakarpattya.net.ua/Kárpátalja)