Az ukrán határőrök szerint nincsenek orosz katonák a határ 10 kilométeres körzetében

2014. május 20., 16:58

Az ukrán határőrök nem észlelnek orosz katonákat az ukrán határtól 10 kilométeres távolságban – közölte keddi tájékoztatóján Szerhij Asztahov, a határőrszolgálat vezetőjének tanácsadója.

Szavait az Interfax Ukraina hírügynökség idézte internetes oldalán. Hozzátette, hogy néhány héttel ezelőtt az említett területen orosz katonai eszközök mozgása és katonák jelenléte volt megfigyelhető.

Asztahov hangsúlyozta, hogy az ukrán határőrök folyamatosan felügyelik az Oroszországgal szomszédos határszakaszt. Ezt egyebek között a határőrségnek egy olyan repülőgépe végzi, amely hőérzékelő kamerával van felszerelve.

Az orosz elnök hétfőn elrendelte, hogy vezényeljék vissza állomáshelyeikre az Ukrajnával szomszédos megyékben állomásozó orosz csapatokat. A döntés szerint Rosztov, Belgorod és Brjanszk megyékben befejeződtek a „tervszerű tavaszi gyakorlatok”, ezért az ezekben részt vett csapatokat állomáshelyeikre vezénylik, és az azokhoz közeli gyakorlóterepeken folytatják harci felkészülésüket.

Nem világos, hogy az intézkedés azt jelenti-e, hogy csökkenni fog az ukrán határ közelében állomásozó orosz alakulatok létszáma, amelyet a NATO mintegy 40 ezerre becsül. Az amerikai védelmi minisztérium, valamint a NATO hétfőn azt közölte: nem látják jelét annak, hogy Oroszország megkezdte volna csapatai kivonását az ukrán határ térségéből.

(MTI/Kárpátalja)