Ha sokat betegeskedik a kolléga

2014. május 22., 06:44 , 697. szám

„Cégünk egyik dolgozója nyugdíjas korú, és szinte állandóan beteglapon van, aminek mi, többiek isszuk meg a levét, hiszen az ő munkáját is el kell végeznünk. Mit tanácsol, mit tehetünk ebben az esetben? Kinél tehetnénk panaszt, hogy megszűnjék ez az áldatlan állapot?”

– Sajnos, erre a helyzetre általában nem létezik egyszerű jogi megoldás. A folyton betegeskedő munkatársat ugyanis csak abban az esetben lehet elbocsátani, ha több mint négy hónapig (4 hónap + 1 nap) hiányzik a munkahelyéről megszakítás nélkül betegség miatt. Ha viszont a munkatársuk tbc-s, akár 12 hónapig is beteglapon maradhat egyfolytában (lásd a Munkatörvénykönyv 40. paragrafusának 5. pontját!).

Elvileg a dolgozó munkaszerződése felbontható azzal az indoklással is, hogy nem felel meg az általa betöltött tisztségnek a szükséges képesítés hiányában vagy egészségi állapota miatt (lásd a Munkatörvénykönyv 40. paragrafusának 2. pontját!). De ilyen esetben egészségügyi-szociális szakvéleményre van szükség az alkalmatlanság igazolására, amit nem egyszerű beszerezni, mivel ha a szóban forgó munkatárs nem valamiféle szakmai ártalomtól szenved, hanem valamely általános megbetegedéstől, rendszerint igen nehéz bizonyítani, hogy a kór megakadályozza munkahelyi feladatainak ellátásában. Az sem zárható ki, hogy az ön nyugdíjas munkatársa tökéletesen tisztában van a jogi szabályozással, ezért pontosan annyit és úgy betegeskedik, hogy azzal ne veszélyeztesse az állását.

Hasonló helyzetben a dolgozókollektíva semmit sem tehet, a munkaadó számára viszont adott a lehetőség, hogy amikor a „betegeskedő” éppen munkahelyén tartózkodik, fokozottan ellenőrizze a munkáját, s ha bebizonyosodik, hogy nem látja el megfelelően a munkaköri kötelezettségeit (vagyis nem a betegségéből kifolyólag nem teljesít az elvárt szinten), akkor az első adandó alkalommal elbocsássa a Munkatörvénykönyv 40. paragrafusának 3. pontja alapján. Ugyancsak elbocsátható a dolgozó átszervezés miatt (lásd a 40. paragrafus 1. pontját), ez azonban egy meglehetősen bonyolult útja annak, hogy megszabaduljunk egy kényelmetlenné vált dolgozótól, s a vonatkozó jogszabályok alapos ismeretét követeli meg a munkaadótól.

hk