Jacenyuk: most nem lehetséges a kétoldalú párbeszéd Moszkvával

2014. május 22., 08:53

A jelenlegi körülmények között nem lehetségesek a kétoldalú tárgyalások Ukrajna és Oroszország között – jelentette ki Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök szerdán a dél-ukrajnai Mikolajiv városban tartott harmadik válságrendező kerekasztal-találkozón.

A kormányfő ezt azzal indokolta, hogy „Oroszország katonai agressziót hajtott végre Ukrajna területén, megsértette a nemzetközi jogot, megsemmisítette az európai biztonság rendszerét, és ráadásul »köpött« az ENSZ alapokmányára”.

Sürgette a négyoldalú tárgyalások felújítását Oroszország, Ukrajna, az Európai Unió és az Egyesült Államok részvételével, hozzátéve, hogy csak ezek után lehet egyáltalán szó az orosz–ukrán viszony rendezéséről. Leszögezte ugyanakkor, hogy Kijev „a szavaknak már nem hisz”. Azzal vádolta meg ismét Oroszországot, hogy megszegte a múlt hónap közepén a négyoldalú genfi értekezleten az ukrán válság rendezéséről kötött egyezségeket.

Felszólította viszont Oroszországot, hogy tartsa magát az Ukrajnával kötött kétoldalú megállapodásokhoz. Hangsúlyozta, hogy Ukrajna is kész ezeket betartani, beleértve a gazdasági együttműködésről szólókat.

„Vannak kétoldalú megállapodásaink, amelyeket Önök aláírtak. Nincs szükségünk azonban »testvéri« kapcsolatra, hiszen egyre kevésbé vagyunk »testvérek«, hanem egyenjogú viszonyt akarunk. Teljesítsék azt, amit aláírtak, és mi is teljesítjük, amit aláírtunk” – jelentette ki az ukrán kormányfő.

(MTI/Kárpátalja)