Tőkés László: Az egységesülés felé tart a nemzet

2014. május 22., 06:44 , 697. szám

„Eggyéválófélben” van a nemzet, miután sikerült megfordítani azt a folyamatot, amelyben „szétfejlődött, elhidegült” egymástól a sokfelé szakított magyarság – mondta egy minapi győri európai parlamenti választási kampányrendezvényen a Fidesz–KDNP listájának harmadik helyén induló erdélyi magyar politikus.

Tőkés László azt mondta: „a testvéri kapcsolat a legfontosabb aranyfedezete a közös érdekérvényesítésnek”, a nemzeti együttműködés rendszerében megvalósult legátfogóbb nemzeti egység pedig nem állhat meg a határon, hanem arra van szükség, hogy „terjedjen ki az egész nemzetre”.

Negyedszázada kettős rendszerváltoztatás történt, hiszen a berlini fal és a vasfüggöny leomlásával a kommunizmus ideológiája bukott meg, amely „nemzetünket tönkretette, megalázta, kisemmizte”, ugyanakkor a nemzetpolitika révén a trianoni határokat is lebontották – mondta.

Tőkés László kifejtette, hogy a határok feletti nemzetegyesítést először az első Orbán-kabinet idején emelték az állami politika részévé, majd a 2002-es kormányváltást követő lenullázás után 2010-ben indulhatott tovább a folyamat.

Szavai szerint 2010-ben a magyar polgárok a nemzetegyesítésre és az Európai Unióra szavaztak, „a magyar unióra az Európai Unióban”. Kiemelte, hogy a Fidesz–KDNP nemzeti listát állított az EP-választásokra, hiszen az ő személyében a harmadik helyen erdélyi, a kilencediken és a tizediken pedig kárpátaljai és délvidéki politikust indítanak.

A képviselőjelöltekről szólva Tőkés László megjegyezte: nem elég a szakmaiság, elengedhetetlen az indulók erkölcsi, hitbéli hozzáállása. A politikus arról is beszélt, hogy – hosszú ideig tartó meghunyászkodásra szoktató politika után – „ez a kormány Orbán Viktor példája szerint kiáll a pástra és vállalja a konfliktust”.

(MTI/Kárpátalja)