Háromszoros ukrán bajnok a Kárpáti

Kézilabda

2014. május 29., 06:39 , 698. szám
Triplázott a Kárpáti

A véghajrát idegileg és fizikailag is jobban bíró Ungvári Kárpáti női kézilabda-csapata szerezte meg a bajnoki címet az ukrán Szuperligában, és zsinórban harmadszor gyűjtötte be az aranyérmet a honi pontvadászat legjobbjai között.

A meglehetősen csonkára sikeredett bajnoki véghajrá utolsó, ungvári fordulója előtt a szövetség döntése alapján a Szpartak Kijev visszalépése miatt az együtteseknek a fővárosiakkal szemben elért eredményeit törölték a bajnokságból, így a vesztett pontok alapján a Kárpáti állt jobban a Halicsanka Lviv elleni párharcban. Pénteken a Dnyiprjanka Herszont 30-22-re legyőző ungváriak a tabella élére kerültek, így a szombati, bajnoki aranymeccsnek is beillő döntő csatában Borisz Petrovszkij lányai számára már egy döntetlen is elegendő lett volna a címük megvédéséhez.

A börvingesi Kárpáti-arénában sorra került sorsdöntő találkozón a két aranyesélyes sokáig fej fej mellett haladt, a félidőben 11-11 volt az állás, a második játékrész első felében pedig a hazaiak tettek szert minimális előnyre. A legvégén aztán még az is belefért, hogy a vendéglátók hetest hibázzanak, 22-20-ra a Kárpáti diadalmaskodott. A házigazdáknál az 5 gólig jutó Natalja Szemal, és a 4 találatot szerző Kilcs és Taraszova mellett még további 5 játékos iratkozott fel a góllövőlistára, míg a vendégtalálatok közül Sztelmah kilencszer, Szmbatyan ötször volt eredményes.

A mérkőzés végét jelző dudaszó után az ungvári lányok hatalmas örömtáncot jártak a pálya közepén, önfeledten ünnepelték a címvédést. A győztes csapatból néhányan először szereztek bajnoki aranyérmet, hiszen a tavalyi csapathoz képest alaposan kicserélődött a játékosállomány. Ennek a ténynek a jelentőségét emelte ki első nyilatkozatában Borisz Petrovszkij vezetőedző is, aki szemmel láthatóan büszkén beszélt az ,,aranyos lányokról”.

,,Nézzék meg a tavalyi bajnokcsapatot, és hasonlítsák össze a mostanival. Az együttes fele kicserélődött, válogatott szintű húzóemberek estek ki vagy távoztak tőlünk. Az évről évre szépen fejlődő Halicsanka szinte 4-5 éve ugyanazokkal a játékosokkal harcolja végig a bajnokságokat, sokkal összeszokottabb csapat benyomását keltik. Ennek függvényében még értékesebb ez a mostani siker, amit a szív és a kitartás diadalának tekintek” – nyilatkozott a mester, aki az ünnepélyes éremátadón csapatával együtt Valerij Luncsenkótól, Kárpátalja kormányzójától, illetve Hecko Nyina olimpiai bajnoktól vehette át az érmeket.

A 2013–2014-es idény végeztével az összesített bajnoki tabella élén tehát az Ungvári Kárpáti végzett 15 mérkőzésen szerzett 25 pontjával a 22 ponttal ezüstérmes Halicsanka Lviv, illetve a 11 ponttal bronzérmes Dnyiprjanka Herszon előtt.

(tamási)