Lemondott Kárpátalja kormányzója

2014. május 29., 17:17

A mukachevo.net meg nem nevezett megyei adminisztrációbeli forrásokra hivatkozva azt írja, Valerij Luncsenko felmondólevelét mindjárt a Petro Porosenko magabiztos egyfordulós győzelmét hozó elnökválasztást követően megírta.

Ily módon a március 2-án kinevezett politikus három hónapot sem töltött hivatalában.  A munkácsi portál hozzáteszi: Luncsenko kormányzósága idején mindvégig megőrizte parlamenti képviselői mandátumát, holott ezt tiltja az Alkotmány.

Kárpátalján már jóval a mai bejelentés előtt megindultak a találgatások arra vonatkozóan, ki lesz az új kormányzó az elnökválasztást követően. Néhány nappal ezelőtt a volt hatalompárthoz, a Régiók Pártjához közeli portálok még azt állították, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnök jóváhagyatta Petro Porosenkóval Luncsenko ismételt kinevezését a megye élére. A mukachevo.net által megszólaltatott szakértő viszont már akkor úgy látta, hogy a kormányzónak mennie kell.

A portálnak most az a véleménye, hogy kizárólag olyan jelölt pályázhat a kormányzói székre, aki bírja Porosenko kárpátaljai választási stábjának jóváhagyását, hiszen a megválasztott államfő megyénkben hasonlóan jó választási eredményt ért el, mint más mértékadó régiókban, például Lemberg, Ternopil, Vinnica megyékben vagy Kijevben.

A mukachevo.net egyúttal emlékeztet, hogy bárki lesz is Luncsenko utódja, szintén csak ideiglenes szerepet játszhat a régióban, hiszen az ország arra vár, hogy az alkotmányreform keretében megszüntessék a megyei és járási állami adminisztrációk intézményét, s ezzel együtt megszűnjék a kormányzói poszt is.

(mukachevo.net/Kárpátalja)