„Pavilonunk nagy népszerűségnek örvendett”

Világtalálkozó – kárpátaljai szemmel

2014. május 29., 06:40 , 698. szám

Anyaországunkban ez év május 18. és 25. között tartották meg a IV. Magyar Világtalálkozót, melyen Kárpátalja díszvendégként szerepelt. A rendezvénysorozaton mintegy 100 földink képviselte szűkebb pátriánkat, köztük Török Edit, a Panoráma Világklub Nagyszőlősi Társklubjának elnöke, aki hazatérve Magyarországról, megosztotta élményeit lapunk olvasóival.

– Nagy megtiszteltetésként ért, hogy a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház dísztermében lebonyolított megnyitóünnepségen Kárpátalja nevében köszönthettem a világ magyarságának képviselőit – emlékezik vissza beszélgetőtársam. – S ugyancsak a megnyitó kárpátaljai vonatkozása volt a Kokas Banda, valamint az Eszenyi Ritmus Hagyományőrző Néptánccsoport nagy sikerű fellépése.

A megnyitót követően, az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban Gyere haza, várunk címmel mezrendezték az Európa Ifjúsági Napot, valamint a Magyarsághíd-konferenciát.

– A konferencia után kapcsolatba léptem az ENSZ Ifjúsági Szervezetének elnökével, Musab Abnourral, aki lehetőségeket vázolt fel a határok által elválasztott magyar fiatalok közös kulturális és sportrendezvényeinek megszervezéséhez – folytatja beszélgetőtársam. – Majd a budapesti SYMA Rendezvényközpontban megrendezésre került a Világfalu, ahol a különböző országokból érkezett magyar csoportok – saját pavilont kialakítva – felvonultatták közösségeik értékeit. Mi a kárpátaljai pavilonban bemutattuk a beregi szőttest, a salánki bort és a salánki hordót, a batári biotermékeket, a nevetlenfalui csipkét, Kedik Anna nagyszőlősi hagyományőrző népművészeti alkotásait. Népdalcsokorral és néptáncokkal léptek fel a Verbőci Művészeti Iskola salánki növendékei. Marcsák Gergely, az Ungvári Dayka Gábor Középiskola tanára megzenésített magyar verseket adott elő, míg az iskola diákjai néptáncokat mutattak be. Kárpátaljai idegenforgalmi lehetőségekről informálta az érdeklődőket Csizmár Sarolta, a Beregszász és Térsége Falusi Turizmus Szövetség elnöke és Grigora Éva, a Nagyszőlősi Járási Állami Közigazgatási Hivatal kulturális és idegenforgalmi osztályának módsze­része. A munkácsi Mironova Júlia – nagy érdeklődést keltve – homokrajzokat készített. A Verbőci Művészeti Iskola salánki növendékei is részt vettek az Ezer torokból a 10 legnépszerűbb népdal címet viselő rendezvényen, melyen a megjelentek elénekelték a tíz legszebb magyar népdalt. És örömmel mondhatom, hogy pavilonunk, valamint fellépőink nagy népszerűségnek örvendtek.

– Milyen gondolatai támadtak a világtalálkozó kapcsán?

– Vallom, hogy nekünk, magyaroknak, bárhol is élünk a világban, össze kell fognunk, mert csak összetartva, egymást segítve, érhetünk el igazán nagy sikereket. Magyarságunk Isten ajándéka, amire büszkéknek kell lennünk, s fel kell vállalnunk e nemzethez való tartozásunkat, méghozzá bármilyen körülmények között! Mert magyarnak lenni jó!

Lajos Mihály