Határőr-alakulatot ostromolnak a szakadárok Luhanszkban

2014. június 2., 17:08

Súlyos harcok bontakoztak ki hétfőn reggel egy kelet-ukrajnai határőrlaktanyánál, amelyet mintegy négyszáz szakadár fegyveres vett ostrom alá – jelentették orosz és ukrán hírügynökségek.

Az összetűzésben hét határőr megsebesült, és legalább egy szakadár meghalt.

Az úgynevezett „délkeleti hadsereg” mintegy száz fegyverese éjfél után vette körül a Luhanszk déli peremén, a város Mirnij negyedének közelében szolgálatot teljesítő határőr-alakulatot, és mintegy négy órával később, a hajnali órákban gépfegyverekkel, nagy kaliberű golyószórókkal, illetve gránát- és aknavetőkkel lőni kezdték.

Az első, negyven perces rohamot a határőrök sikeresen visszaverték, de a szakadárok újabb támadásokat indítottak. Orvlövészeik egy közeli többszintes lakóház ablakaiból lövik a határőröket. Az UNIAN hírügynökség több videofelvételt is közzétett a harcokról.

Az UNIAN jelentése szerint reggel hét órára megnégyszereződött a támadók száma, akkor már mintegy négyszáz fegyveres támadta az ukrán határőröket, miközben a határőrség közleményében arra panaszkodott, hogy egyelőre nem érkezett segítség a hadseregtől és a rendőrségtől, a helyszínre küldött vadászgép pedig nem adhatott le célzott lövéseket a szakadárokra, miután azok lakások ablakaiból lőnek, s az Unian értesülései szerint a békés lakókat nem engedték ki a házból.

* * *

Miközben ukrán határőrök hajnal óta próbálják védeni magukat a mintegy négyszáz szakadár fegyveres támadásával szemben, a LifeNews orosz televízió úgy mutatta be a harcot, mint az ukrán fegyveres erők támadását Luhanszk békés lakossága ellen. Az ukrán határőrség sajtószolgálata közleményt adott ki, amelyben feltette a kérdést: az, aki védekezik, hogyan tud ezzel egy időben támadó műveleteket végrehajtani, és miért bujkálnak lakóházak között szeparatista fegyveresek, az úgynevezett „délkeleti hadsereg” tagjai? Ez ugyanis látható a televízió által bemutatott videofelvételen.

Az orosz tévé tudósítása szerint a harcokban a határőrség szerződéses és sorkatonái, és a Nemzeti Gárda tagjai vesznek részt, valamint értesülésük szerint jelen vannak a Jobboldali Szektor (PSZ) nevű radikális szervezet fegyveresei is.

Az ukrán határőrség sajtószolgálata ezzel kapcsolatban megjegyezte: nem ártott volna az orosz média képviselőinek előzetesen tájékozódniuk, mert akkor tudnák, hogy a határőrségben már több mint öt éve nem szolgálnak sorkatonák. „Másodszor, a határőrök örülnének, ha a Nemzeti Gárda segítené őket, de tagjai nincsenek ott az ütközetben. Ami pedig a Jobboldali Szektort illeti, furcsa lett volna, ha a LifeNews tévécsatorna tudósításából ezúttal kimaradt volna ennek a szervezetnek a megemlítése” – hangoztatta a sajtószolgálat.

„Két ház között a »délkeleti hadsereg« egyik fegyverese a mesterlövészpuskájának célzóberendezésén keresztül kémlelte az eseményeket, és szemünk láttára találta el egy lövedék a fején” – mondta beszámolójában a LifeNews tudósítója.

Az ukrán határőrség erre válaszul rámutatott arra, hogy „megfigyelni könnyebb távcsövön keresztül, erre nem ártott volna a »délkeleti hadsereg« harcosát előre figyelmeztetni”.

A közlemény hozzáteszi: „Mellesleg szívesen megkérdeznék az orosz tudósítótól: hogyan került pont a megfelelő időben a tűzharc közelébe, és miért nem futott el onnan, ha a határőrök a Nemzeti Gárdával és a Jobboldali Szektorral karöltve lőnek, és támadnak?”

A LifeNews orosz tévécsatorna két munkatársát két hete vették őrizetbe az ukrán hatóságok a kelet-ukrajnai Donyeck megyében lévő Kramatorszkban, de azóta szabadon engedték őket. Az orosz újságírók szeparatista fegyveresekkel voltak együtt, és felvételeket találtak náluk, amelyeken – az ukrán hatóságok közlése szerint – „kegyetlen módon gyilkolnak le ukránokat”. Az újságírók őrizetbe vételét Kijev azzal indokolta, hogy a gyanú szerint együttműködtek a „terroristákkal”.

* * *

Oroszország még hétfőn határozattervezetet nyújt be az ENSZ Biztonsági Tanácsában az ukrajnai erőszak azonnali leállítását és segélyfolyosók létrehozását sürgetve – jelentette be Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy moszkvai sajtóértekezleten.

Lavrov a nyugati hatalmakszemére vetette , hogy arról biztosították Oroszországot, javulni fog a helyzet Ukrajnában a május 25-i elnökválasztás után, „de ennek pontosan az ellenkezője történik”. Azt mondta, hogy Moszkvában „nagyon erősen aggódnak” az ukrajnai események miatt, ahol szerinte minden nap meghalnak emberek, és a békés lakosság egyre többet szenved, és ellenük továbbra is harci repülőgépeket és nehéztüzérséget vetnek be.

Az orosz külügyminiszter közölte, hogy az ukrán hadsereg lakótelepeket lő és mindezt gyakorlatilag élő adásban látni, s egyúttal azzal vádolta a nyugati sajtó nagy részét, hogy elhallgatja ezt az információt. Lavrov kiemelte az Euronews televíziót, amelynek több híradását megtekintette és meglepődött, hogy azokban „egy szó sincs Ukrajnáról”.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, „tényleges tárgyalások megkezdését javasolják egy tartós és stabil tűzszünet megteremtése érdekében”. Javaslatuk szerint humanitárius folyosókat kell létrehozni Délkelet-Ukrajnában, amelyeken keresztül a békés lakosság elhagyhatná a harci cselekmények övezetét, illetve segélyszállítmányokat juttathatnának el az érintett területekre.

Szergej Lavrov szerint arra kell most összpontosítani az erőfeszítéseket, hogy az április 17-én Ukrajna, Oroszország, az Egyesült Államok és az Európai Unió képviselői által Genfben elfogadott nyilatkozatot előzetes feltételek támasztása nélkül megvalósítsák. Arra is, hogy végrehajtsák a genfi megállapodás alapján az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet soros elnöki tisztjét ellátó Svájc államfője és külügyminisztere által javasolt válságrendezési menetrendet.

(MTI/Kárpátalja)