Rohamrendőrök vetettek véget a moszkvai meleg-felvonulásnak

2014. június 2., 13:58

A hagyományoknak megfelelően az idén sem tarthatták meg a szexuálisan másként gondolkodók felvonulását az orosz fővárosban, amit a hatóságok a szokásos indokokra hivatkozva nem engedélyeztek.

Immár kilencedik alkalommal tagadta meg a moszkvai önkormányzat a meleg büszkeség napján tartandó felvonulást. Az illetékesek arra a törvényre hivatkoztak, amely az egész országra kiterjedően megtiltja a homoszexualitás propagálását a kiskorúak körében. A demonstráció központi helyszínéül kiszemelt Jurij Dolgorukij emlékműhöz így is sikerült eljutnia szombaton három aktivistának, akiket azonnal elvezettek és fizikai erő alkalmazásával a közeli őrszobára szállítottak a kivezényelt rohamrendőrök. Az ukrán TSZN híradóműsor értesülései szerint néhány órás adategyeztetés után mindhárman szabadon távozhattak.

Ezzel párhuzamosan egy másik rendezvényre is sor került a budapesti Városligetnek megfelelő Gorkij-parkban, ahol zártkörű rendezvény keretében álltak ki az egybegyűltek a fiatalkorú homoszexuálisok jogaiért. Ám ez az akció sem múlt el rendőri beavatkozás nélkül. Az egyenruhások ugyanis – megmagyarázhatatlan okokból – minden olyan résztvevőt a rabszállító autókba tuszkoltak, akik az Eurovíziós Dalfesztivál-győztes Conchita Wurst arcszőrzetére hasonlító szakállat festettek az arcukra.

Alekszej Majorov, a moszkvai önkormányzat regionális biztonsági részlegének vezetője már korábban bejelentette, hogy a városi hatóságok továbbra is meg vannak győződve arról, hogy az ilyen megmozdulásokat a társadalom kedvezőtlenül fogadja, és a megrendezésüket célzó minden törekvést meghiúsítanak.

Palkó István