Kárpátalján a zöldségek tiszták, de nem árt az óvatosság

2014. június 3., 21:55

A korai zöldségek megjelenésével a megyei egészségügyi-higiéniai laboratóriumok hozzáláttak növényi termékek mintáinak vizsgálatához, mindenekelőtt a nitrátokat és a növényvédő szerek maradványait keresik – írja a mukachevo.net a Novini Zakarpattya című lap nyomán.

A cikk szerint a szakemberek azt állítják, hogy ebben a vonatkozásban a fogyasztóknak nincs mitől tartaniuk. Mindazonáltal tisztában kell lenni azzal, teszik hozzá, hogy az Állami Köztisztasági és Járványügyi Szolgálat laboratóriumai csupán szúrópróbaszerűen ellenőrzik a növényi termékeket. Ezért az egészségügyi problémák elkerülése végett érdemes megfogadni néhány jó tanácsot arra vonatkozóan, miként semlegesíthető vagy csökkenthető a nitrát hatása az emberi szervezetre.

A káposztában a külső levelekben halmozódik fel a legtöbb nitrát, míg a céklában a növény alsó és a felső részében, az uborkának pedig a héjában – derül ki a portál által ismertetett írásból. A zsenge növényekben több a nitrát, mint az idősebbekben, ezt a laboratóriumi vizsgálatok is alátámasztják.

A salátákat célszerűbb olajjal elkészíteni, s nem tejfellel vagy majonézzel, mely utóbbiak hatására a nitrátok gyorsabban alakulnak át nitritekké. A felvágott zöldségekben is gyorsabban – akár már 10 percen belül – végbemegy a nitrátok nitritekké alakulása.

Ha friss zöldséget vásárolunk, ne tároljuk sokáig. Minden zöldséget mossunk meg fogyasztás előtt, de még jobb, ha sós lében (1-2 teáskanál só egy pohár vízbe) áztatjuk fél óráig. Így miközben csökken a zöldség nitrát-tartalma, a kórokozóktól is megszabadulunk.

További jó tanács, hogy ne igyunk a zöldségek főzőlevéből vagy marinádjából, mivel a nitrogéntartalmú anyagok a zöldségekből ezekbe az oldatokba vándorolnak át.

A legjobban azonban akkor járunk, ha mindig szezonzöldségeket és gyümölcsöket fogyasztunk, s nem hajszoljuk az egészen korai termést.

Emellett a megye piacain és a szupermarketekben földiepret, cseresznyét és meggyet is árulnak, amelyek nitrát-tartalma nincs szabályozva. Ugyanakkor tartalmazhatják növényvédő szerek, mérgező anyagok maradványait, valamint fertőző betegségeket okozó mikroorganizmusok is megtelepedhetnek rajtuk.

Ha a piacon vásárolunk, lehetőség szerint semmit se kóstoljunk meg, viszont figyeljünk oda, hogy a növény illata az adott fajtára jellemző legyen – tanácsolja Nagyija Szarana, a cikk szerzője.

(mukachevo.net/Kárpátalja)