Könyv az ukrajnai katolikusüldözésről

2014. június 5., 05:00 , 699. szám

A Pro Cultura Subcarpathica civil szervet és a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány közreműködésével június 2-án a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán mutatták be Paweł Wyszkowski OMI Katolikusüldözés Ukrajnában és Kárpátalján 1917–1944-1991 című könyvét.

A bemutatón Kudlotyák Krisztina, a civil szervezet igazgatója köszöntötte az érdeklődőket, köztük Czikó Anitát, Magyarország ungvári konzulátusának konzulját és Gégényi Olgát, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulját. Majd Zsákai Piroska, történész kutató ismertette a kiadványt.

Paweł Wyszkowski OMI, a kijevi Katolikus Média-Centrum igazgatójának 2009-ben megjelent munkája eredetileg ukrán nyelven íródott, de azóta több nyelvre is lefordították. A magyar nyelvű kiadvány két részből áll. Az elsőben az eredeti, hat fejezetből álló mű Hidász Ferenc ferences szerzetes általi fordítása olvasható, míg a második kifejezetten Kárpátaljáról, s az itt meghurcolt, vértanúhalált halt papok életéről, viszontagságairól, a vallásüldözés kegyetlenségeiről szól. A kötetben megtalálható a társszerkesztő, Melega Gabriella Anna domonkos rendi nővér levéltári kutatási anyagának egy része is. A nővér a Belügyminisztérium Ungvári Levéltárában végzett gyűjtéseket, s a Kárpátalján meghurcolt 19 pap közül 16-nak sikerült is felkutatnia korabeli bírósági peranyagát. Gyűjtésének eredményeit szakdolgozat formájában jelentette meg. Innen kerültek be szemelvények a Kárpátaljára vonatkozó részbe. Emellett a könyvben a téma és a történések jobb megértése érdekében több mint 100 lábjegyzet, visszaemlékezések, képek, térképek és 22 kárpátaljai magyar római katolikussal készített interjú is helyet kapott.

er