A Menier-kór

2014. június 5., 05:00 , 699. szám

Időnként igen kellemetlen rosszullét fog el: nagyon szédülök, zúg az egyik fülem, és nyomást is érzek benne, emellett hányingerem is van. Milyen betegségem lehet, és mit lehet tenni ellene? – érdeklődött szerkesztőségünknél egy olvasónk. Kérdéseit dr. Kovács Mihályhoz, a Viski Nagyközségi Orvosi Rendelő orvosához továbbítottuk.

– A Menier-kór valamelyik változatával állunk szemben – fejti ki a doktor. – Ez egy fül-orr-gégészeti, neurológiai tünetegyüttes. Leggyakoribb szimptómái közé tartozik a forgó jellegű szédülés, az általában féloldali fülzúgás, a hányinger, a hányás, az izzadás, az időszakos halláscsökkenés, a fülben érzett nyomás. A szédülés annyira erős is lehet, hogy a beteg nem bír a lábára állni. A betegség rohamokban jelentkezik, melyek percekig, órákig, akár 2–4 óráig is tarthatnak, és különböző időszakonként ismétlődnek. A Menier-kór két rohama közt akár évek is eltelhetnek. A rohamok közti időszakokban a beteg tünetmentessé válhat, elmúlik a szédülés, megszűnik a hányinger, teljesen helyreáll a hallás, és a fülzúgás is elmúlik. Előrehaladott stádiumban viszont erősen károsodik a hallás, és állandósul a fülzúgás.

A kórnak alapvetően két típusát lehet megkülönböztetni. Ha meg lehet állapítani a tüneteket kiváltó konkrét okot, például valamilyen fül-orr-gégészeti vagy neurológiai betegséget, akkor Menier-betegségről beszélhetünk. Ha viszont nincs konkrét kiváltó ok, akkor Menier-szindrómáról van szó. A Menier-kór jelentősen befolyásolja a beteg életminőségét. Súlyosabb esetben meg kell válnia munkahelyétől, fel kell hagynia karrierjével. A rohamok számának növekedésével romolhat a beteg hallása, ennek következtében nem tud részt venni a beszélgetésekben, romlanak emberi, szociális kapcsolatai.

– Mit lehet tenni a megbetegedés ellen?

– A Menier-kór nem gyógyítható, de a rohamokat meg lehet szüntetni, és javítani lehet az életminőséget. Nagyon fontos a rohamok közötti kezelés és megelőzés. Általánosan javasolható a sószegény diéta, a zajos helyek elkerülése, az alkohol-, nikotin- és stresszmentes életvitel. Minden sportos tevékenység jótékony hatással bír. A szédülési rohamok miatt ugyanis a beteg egyensúlyérzéke romlik, a mozgás pedig visszaadja az egyensúllyal kapcsolatos bizalmat.

A kezelés első lépése az ágynyugalom, azaz a beteg pihentetése. Ezt követően a hányást kell csillapítani hányáscsillapító gyógyszerekkel és folyadékpótlással. Ezután meg kell keresni a betegség kiváltó okát, s célzottan kell kezelni az elsődleges betegséget. Ha például keringési zavar áll a háttérben, akkor keringésjavító orvosságokkal kell kezelni a pácienst. Amennyiben viszont nincs a háttérben konkrét kiváltó ok, akkor a tüneteket kezelik.

Lajos Mihály