XVIII. Tiszacsomai Gyermeknap

Szemünk fénye: a gyermek

2014. június 5., 05:00 , 699. szám

A gyermek a legszebb ajándék minden szülő számára, ám szerepe a jövő vonatkozásában is nagy: ő ugyanis annak záloga. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyei szervezete és Tiszacsomai Alapszervezete ennek szellemében szervezi meg éves rendszerességgel a Tiszacsomai Gyermeknapot: a napot, mely csak és kizárólag a gyermekekről szól. Június 1-jén immár tizennyolcadik alkalommal került megrendezésre a gyermeknap. A középiskola előtti kertben, valamint az iskola futballpályáján gazdag és változatos program várta az idelátogató gyermekeket és szüleiket: színes műsor, körhinta és légvár, valamint kispályás labdarúgótorna. A rendezvényre a helyieken kívül nagyszámban érkeztek vendégek a környező és a távolabbi kárpátaljai településekről, valamint az anyaországból is. Jelen volt több beregszászi járási KMKSZ-alapszervezet küldöttsége is.

A léggömbökkel és színes szalagokkal feldíszített színpadról a kertet zsúfolásig megtöltő látogatókat – köztük is kiemelten a gyermekeket – elsőként Rácz János, a KMKSZ Tiszacsomai Alapszervezetének elnöke köszöntötte, örömtelinek nevezve, hogy immár tizennyolcadik alkalommal szervezhették meg a KMKSZ megyei rendezvényének számító gyermeknapot. Az elnök köszönetet mondott a KMKSZ megyei szervezete, az anyaországi mecénások, valamint a tiszacsomai és macsolai vállalkozók támogatásáért.

Dr. Nagy Petronella, Magyarország beregszászi konzulja az immár tizennyolc évre visszatekintő gyermeknapot szép hagyományként jellemezte.

Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (BKSZ) elnöke a gyermeknap előzményei kapcsán elmondta, hogy már az első alkalmat is nagy lelkesedéssel szervezték meg, figyelembe véve a gyermekek életkori sajátosságait. A további esztendők mindegyike bővelkedett újításokban, a már meglévő programokhoz évente újabbakat csatoltak.

Demkó Ferenc görögkatolikus esperes felhívta a szülők figyelmét a gyermekek iránti szeretet fontosságára, hogy az ne pusztán erre az egyetlen napra korlátozódjon, hanem az év mind a 365 napjára kiterjedjen.

Jakab Erika, a KMKSZ Nagymuzsalyi Alapszervezetének elnöke, járási tanácsi képviselő – csatlakozva az előtte szólókhoz – kiemelte, hogy gyermekeink személye kincs, hiszen ők magyar közösségeink, egész magyarságunk jövője. Hangsúlyozta, hogy a fellépő előadók magyar nemzeti kultúrkincseket tartalmazó programjai segítenek a felnövekvő generáció(k) nemzettudatának erősítésében. Egyúttal köszönetet mondott Kovács Szvetlanának, Tiszacsoma polgármesterének a gyermeknap rendszeres támogatásáért.

Köszöntötte a résztvevőket a polgármester asszony is, aki olyan értékes eseményként jellemezte a gyermeknapot, ahol a gyermekek kikapcsolódhatnak, s melyen a szülők és nagyszülők gyermekeik, valamint unokáik örömében és tehetségében gyönyörködhetnek.

Üdvözölte a jelenlévőket – köztük is kiemelten a nap ünnepeltjeit, a gyermekeket – Seder Ilona, a Beregszászi Járási Tanács közelmúltban megválasztott új vezetője, aki felolvasta Pálmai Gabriella Gyermeknapra című versét.

A továbbiakban a délelőtt folyamán lebonyolított kispályás labdarúgótorna eredményhirdetésére került sor. A „kölyök” kategória első helyezettje Gut, második Tiszacsoma, míg harmadik Nagybereg csapata lett. A KMKSZ BKSZ különdíját a gutiak kapusa, Dóka Ákos kapta.

Az ifjúsági kategóriát Tiszacsoma együttese nyerte, maga mögé utasítva a második helyezett Mezőgecse, valamint a „bronzérmes” Sárosoroszi csapatait. A kategória legjobb játékosa Pősze Egon lett (teljesítményét különdíjjal jutalmazták).

A díjakat Seder Ilona, Sin József és Rácz János adták át.

A díjátadást követően a színpad a kulturális műsor helyszínévé változott: elsőként a Tiszacsomai Napocska Óvoda kicsiny óvodásainak részvételével. Kulturális műsorral mutatkoztak be a Tiszacsomai Kultúrház, a Mezőgecsei Klub, a Vári Művészeti Iskola tánccsoportja, valamint a csetfalvai fiatalság tehetségei. A nagymuzsalyi Jakab Dániel, a Beregszászi Magyar Gimnázium diákja, a sárosoroszi, mesemondóverseny győztese egy szép és érdekes mesét mondott el nagy szeretettel.

A háttérben rajzverseny zajlott, volt körhinta, légvár, tombola, ingyen fagylalt, üdítőital és bográcsgulyás is.

A XVIII. Tiszacsomai Gyermeknap tűzijátékkal és utcabállal ért véget.

F.Zs.