Falunap Nagybégányban

2014. június 6., 08:10 , 700. szám

Beköszöntött a nyár, s ezzel együtt megkezdődtek a falunapi mulatságok is településeinken. A Beregszászi járásban az elsők között Nagybégány lakossága ünnepelt: a pünkösd­vasárnapi rendezvényre sokan látogattak el a környező és távolabbi településekről, valamint az anyaországból is.

Nagybégányban az immár tizenhetedik alkalommal megrendezésre került falunap az ukrán állami és a magyar nemzeti himnuszokkal, valamint a beregszászi mazsorettek bevonulásával vette kezdetét. A megjelenteket Hanka Dezső, Nagybégány polgármestere köszöntötte, beszédében a falunapok megőrzésének fontosságát és összetartó erejét hangsúlyozta. A polgármester külön köszöntötte a falunapot jelenlétével megtisztelő világi és egyházi tisztségviselőket: köztük Tóth Istvánt, Magyarország beregszászi főkonzulját, Seder Ilonát, a Beregszászi Járási Tanács elnökét, Petruska Istvánt, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal vezetőjét, Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének (KMKSZ BKSZ) elnökét, valamint Marosi István görögkatolikus parochust.

Seder Ilona beszédében a falunapot mint a szórakozás mellett a község és a vidék kultúrkincseinek bemutatására kiválóan alkalmas eseményt jellemezte.

Sin József a bégányi falunapokat színvonalas rendezvényekként jellemezte, amelyeken a főszerep a hagyományőrzőké.

Köszöntötte a falunap résztvevőit és jó mulatást kívánt számukra Tóth István főkonzul is.

A továbbiakban a kultúrán, a sporton és a közvetlen szórakozáson volt a hangsúly. Számos formáció mutatta be tudását: a közönség a nap folyamán színvonalas előadásokat láthatott Kisbégány, Nagybégány és Gát folklóregyütteseitől, valamint a Beregszászi Művészeti Iskola növendékeitől. A háttérben a gyerekek nagy örömmel vették birtokba a hatalmas csúszdát, a körhintát és az ugrálót. A „gyengébb nem” számára szépségversenyt is szerveztek. A focikedvelők egész nap tapsolhattak a pályán küzdő csapatoknak. Délelőtt a kölyökcsapatok tornájára került sor, melyet újból a gutiak nyertek meg. Második Kisbégány, harmadik Nagybégány csapata lett.

A megyei labdarúgó-bajnokság soros fordulójában Nagybégány csapata Perecsenyt fogadta, és jó iramú, színvonalas mérkőzésen 2-0 arányban győzött. Az ifjúságiak 1-1-es döntetlent játszottak.

A mérkőzések végén a KMKSZ BKSZ különdíjait Seder Ilona, Petruska István és Sin József adta át a kölyöktorna legjobbjainak: Fekete Károlynak, Jaró Eriknek és Peres Máténak. Különdíjban részesült a Nagybégány FC focistája, Gajdos Csaba is.

A rendezvényt a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete is támogatta.

fzs