Közösségi alkalom és karitatív szándék

Ötödször találkoztak a munkácsi magyarok

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Június 8-án a Munkácsi 1. Sz. Zrínyi Ilona Cserkészcsapat, valamint a munkácsi Rákóczi Ferenc Jótékonysági Alapítvány koordinálásával immár ötödik alkalommal került megrendezésre a Munkácsi Magyarok Találkozója, melynek helyszíne ismét a II. Rákóczi Ferenc Középiskola udvara volt.

Bográcsgulyás és sült kolbász illata, valamint a mintegy négyszáz ember nyüzsgő sokasága fogadta azokat, akik ezen a vasárnap délutánon a munkácsi magyar iskola udvarára léptek. A rendezvényt Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) elnöke, a rendezvény egyik szervezője nyitotta meg, köszöntve a jelenlévőket, majd pár szóban összefoglalta az immár öt évre visszanyúló találkozó előzményeit. Mint elmondta, a rendezvény önfinanszírozó és önszerveződő, ehhez alapítványi forrásokra soha nem pályáznak. „A rendezvény közösségi jellegét mutatja, hogy az anyagi hátteret kizárólag a magukat a munkácsi magyar közösséghez tartozó vállalkozók és magánszemélyek biztosítják felajánlásokkal és szolgáltatásokkal, így ha a találkozó jól sikerül, akkor a munkácsiak magukra lehetnek büszkék” – mondta el Popovics Pál, aki felhívta a figyelmet arra, hogy az idei találkozó a közösségi kikapcsolódást szolgáló jellegén kívül karitatív célt is hordoz. A II. Rákóczi Ferenc Középiskola sportpályája immár negyvenéves, erősen „megérett” a felújításra, ezért a találkozón befolyt bevételekből, valamint adományokból a felújítást szeretnék támogatni, hogy az itt tanuló magyar ifjúság komfortosabb körülmények között sportolhasson. Popovics Pál elmondta még, hogy mivel az idei találkozó az ötödik, ezért minden, ami pénzbe kerül, öttel osztódó: a tombola, a céllövölde, a póni lovaglás és a kávé öt, míg a sült kolbász és a bográcsos, a lovaglás tíz hrivnyába kerül. „Bárki bármit vesz, azzal a tudattal fizet, hogy minden bevétel az iskola javát fogja szolgálni, ezért ma itt mindenki sok jótettet fog végrehajtani” – mondta Popovics Pál.

Magyarország Beregszászi Konzulátusát a találkozón Tóth István főkonzul képviselte, aki elmondta, hogy a munkácsi magyarok találkozója a magyar összetartozás egyik szép példája. Bár Munkácsról az elmúlt évek, évtizedek során számosan elköltöztek, azért szerencsére még mindig sok magyar él a Latorca-parti városban, s ezek közül évről évre egyre többen látogatják a rendezvényt, és az elköltözöttek is szívesen jönnek haza erre a rendezvényre. „Mindez azt jelenti, hogy Munkácsnak mint szülővárosnak van vonzása, hogy az emberek örömmel térnek vissza ide, szülőhelyükre emlékezni, valamint azért, hogy érezhessék az egymásra találás, a találkozás örömét” – zárta szavait a főkonzul.

A személyes találkozás fontosságát hangsúlyozta beszédében Lengyel Zoltán, Munkács polgármestere. Rámutatott: napjainkban, az elektronikus levelezés és a skype korában már hatalmas távolságokból is lehetséges az egymással történő kommunikáció, ám a személyes találkozást és beszélgetést semmilyen technikai vívmány nem pótolhatja.

Köszöntötte a találkozó résztvevőit a rendezvény házigazdája, Schink István, a II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatója is, aki örömének adott hangot, hogy a találkozónak évről évre az iskola biztosíthat helyszínt, egyúttal köszönetet mondott a találkozó szervezőinek a sportpálya felújítása kapcsán megfogalmazott karitatív célkitűzéséért.

A továbbiakban mindenki azt tehette, amihez kedve volt: választhatott a kulturális vagy más jellegű programok közül. A kulturális kikapcsolódást ígérő program Schur Alexander tárogatómuzsikájával kezdődött. Változatos programmal mutatkozott-mutatkoztak be a nagyérdeműnek a Munkácsi 10. Sz. Munkácsy Mihály Öregcserkészcsapat tagjai, a Rákóczi-középiskola növendékei, a történelmi egyházak kórusai, valamint a munkácsi nyugdíjasklub Fazekas Sándor vezette kórusa.

A jelenlévők bemutató keretében megtekinthették a tradicionális alapokra épülő modern, japán harcművészet, az aikidó fogásait, és céllövöldében kipróbálhatták szemük élességét is. A kisebb gyerekeket ugrálóvár és kézművessátor várta, a háttérben lévő füves pályarészen pedig a kicsik pónin, míg a nagyobbak és a felnőttek két nagyobb paripán lovagolhattak. Az ínyenceket – mint már említettük – sült kolbász és finom bográcsgulyás, valamint kávé és sütemény várta.

Azok, akik a vásárláson túl készpénzzel kívánták a sportpálya felújítását támogatni, több perselybe is adakozhattak.

A nap végére a találkozó tizenkétezer hrivnya tiszta jövedelmet eredményezett, mely összeg tekintélyes lendületet biztosíthat a munkálatok megkezdéséhez, de természetesen továbbra is várják a támogatók jelentkezését.

A Munkácsi Magyarok Találkozóját megtisztelte jelenlétével Trieb Gergely, Magyarország ungvári konzulja és családja, Nuszer Ernő, Munkács alpolgármestere, Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke, a KMKSZ Munkácsi Középszintű Szervezetének elnöke, Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Városi Szervezetének elnöke, valamint Boruzs Béla, a Munkácsi Magyar „Életet az éveknek” Nyugdíjasklub elnöke, valamint Taracközi Gerzson református és Pogány István katolikus lelkészek. F.Zs.