Nagypaládon is megemlékeztek Trianonról

Történelmi lecke – nem csak tanulóknak

2014. június 12., 06:10 , 700. szám

Június 4-én, a hírhedt békediktátum évfordulóján a Nagypaládi Móricz Zsigmond Középiskola – a helyi KMKSZ-alapszervezet támogatásával – megemlékezést szervezett nemzetünk talán legfájóbb tragédiájáról.

A rendezvény nyitányaként, a Himnusz elhangzása után Sőtér Géza iskolaigazgató köszöntötte a megjelenteket, köztük Barta Józsefet, a KMKSZ alelnökét, dr. Nagy Ignácot, Magyarország beregszászi konzulját, valamint Nagy Sándort, a Csongori Általános Iskola igazgatóját, valamint a nevezett iskola küldöttségét. Majd a helybeli iskolások felidézték, mit veszített Magyarország Trianonnal, s az alkalomhoz illő verseket, énekeket adtak elő, majd a Magyar Hiszekegy is felcsendült az ajkukon.

Dr. Nagy Ignác kifejtette, hogy a Magyar Országgyűlés épp azért fogadta el a kedvezményes honosításról szóló törvényt, hogy egyesítse a nemzetet határokon innen és túl. Barta József pedig arról beszélt, hogy a magyarság Trianon ellenére is megmaradt, továbbra is ki kell tartanunk nemzetiségünk mellett. Majd a gyermekekhez fordulva leszögezte: Istentől kapott feladatuk, hogy tudást szerezzenek, majd átadják azt a következő nemzedékeknek.

A rendezvény végén Nagy Sándor is szólt az egybegyűltekhez. A Szózat eléneklése pedig lezárta a megemlékezést.

Lajos Mihály