Az oroszok elzárták a gázcsapot

Nem vezettek eredményre a háromoldalú gáztárgyalások

2014. június 19., 06:00 , 701. szám

Az EU–ukrán–orosz háromoldalú gáztárgyalások kudarca miatt az orosz fél átállt az Ukrajna által igényelt földgáz előre fizetéses rendszerére, az ukrán Naftohaz így mostantól csak az előre kifizetett mennyiséget kapja meg. A hírek szerint az orosz és az ukrán fél is nemzetközi bírósághoz fordul az ügyben.

A háromoldalú tárgyalásokon Oroszország azt ajánlotta, hogy megszünteti az exportvámot és az Ukrajnának szánt földgáz árát 385 dollárra csökkenti ezer köbméterenként a jelenlegi 485 dollárról. Ukrajna kész a megegyezésre, de csak 326 dollárt hajlandó fizetni 18 hónapon át, és időt kér az árkérdés rendezésére.

Ezzel szemben Brüsszel olyan kompromisszumot javasol, amelynek értelmében Ukrajna nyáron 300, télen pedig 385 dollárt fizetne a földgáz 1000 köbméteréért.

A Gazprom nem fogadta el Günther Oettinger európa uniós energiaügyi biztos kompromisszumos javaslatát, továbbra is ragaszkodik korábbi álláspontjához, miszerint Kijevnek június 16-án, közép-európai idő szerint 8 óráig át kellett volna utalnia 1,951 milliárd dollárt az orosz cég számlájára, ami nem történt meg.

Az orosz állami cég szóvivője, Szergej Kuprijanov által kiadott közlemény szerint az eddig leszállított földgázért Ukrajna 4,458 milliárd dollárral (mintegy 53,496 milliárd hrivnya) tartozik. A tavaly novemberben és decemberben leszállított mennyiségért 1,451 milliárd dollárt, az áprilisban és májusban eljuttatott orosz gázért pedig 3,007 milliárd dollárt kellene fizetnie a Naftohaznak.

Kedden Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója Moszkvában azt is közölte, amennyiben Ukrajna törvénytelenül a tranzitvezetékből venne ki földgázt, akkor az országot megkerülő vezetékeken megnövelik az orosz gázszállítást.

Alekszej Miller a moszkvai sajtótájékoztatóján előbb azt hangsúlyozta, hogy a szállítási korlátozást Ukrajnával szemben a kifizetetlen gázadósság miatt vezették be, majd közölte, hogy nincs semmiféle korlátozás és a szomszédos ország annyi földgázt kap, amennyit előre ki fog fizetni.

A Gazprom vezérigazgatója azt is kijelentette, hogy az úgynevezett reverz gázszállítás nem oldja meg Ukrajna gondjait. Szerinte egyetlen európai szállító sem tudja biztosítani fizikailag a visszafordított szállítást. Alekszej Miller szerint Ukrajna az év végéig elegendő földgázzal rendelkezik föld alatti tározóiban, amit azonban nem fizetett ki teljesen.

Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter azt mondta, hogy visszatérhetnek a tárgyalóasztalhoz, amint Ukrajna kifizeti az eddig felgyülemlett 4,5 milliárd dolláros gázadósságát. A tárcavezető közölte, hogy bár állandó kapcsolatban van Günther Oettinger uniós energiaügyi biztossal, jelenleg nem látja szükségét az újabb egyeztetésnek Ukrajna „nem építő” magatartása miatt. A tárgyalások ugyanis az előre fizetési rendszerről és az adósság kifizetéséről szóltak, most azonban ez a téma „megszűnt”.

Alekszej Miller utalt arra, nem az Európai Bizottságon múlt, hogy nem tudtak megegyezni Ukrajnával. Bírálta Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfőt, aki szerinte azzal, hogy az elmúlt hét végén „beavatkozott” az Oroszország, Ukrajna és az Európai Bizottság között folyó tárgyalásokba, a „gázháborúra hangolódott rá”.

Aggodalmat okozott Európában a június 17-én, kedden kora délután bekövetkezett gázrobbanás, az Urengoj-Pomari-Ungvár (Testvériség) gázvezetéken, az ukrajnai Iszkovci falutól közel egy kilométerre. A rendőrség közlése szerint a balesetben senki sem sérült meg. Arszen Avakov ukrán belügyminiszter közleményben tudatta, hogy a hatóságok a detonáció több lehetséges okát is vizsgálják, ezek egyike a terrorcselekmény.

A Gazprom orosz, majd a Naftohaz ukrán gázipari vállalat is azt közölte, hogy a vezetékrobbanás nem befolyásolta az orosz földgáz exportját Nyugatra.

Magyarországon kedd délután közölték: nincs fennakadás a szállításban, a nyomásérték és a mennyiség is rendben van.

(Kárpátalja/MTI)