Nalivajcsenko: Oroszország együtt készült Janukoviccsal a Krím annektálására

2014. június 20., 19:41

Oroszország Viktor Janukovics volt ukrán elnökkel régóta tervszerűen készült a Krím bekebelezésére és a Kelet-Ukrajnában szervezendő akciókra – állította Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője egy interjúban.

„Az SZBU-ban 2013 februárja és 2014 februárja között az FSZB (orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat) magas rangú vezetőinek három csoportja dolgozott. Ezekben a hónapokban minden korszerű fegyvert, személyes aktákat, archívumokat – mindazt, amin a profi titkosszolgálat alapul – Szimferopolba szállítottak. Az utóbbi években az ukrán állam védelmére hivatott alegységeket orosz ügynökökkel töltötték fel, a Majdan szétkergetését és emberek lelövését tervezték. Ezen kívül az államvédelmi főosztály vezetése és az SZBU más magas rangú tábornokai 2014 februárjában éjjel-nappal bűnös-módon ezt tervezték az SZBU egyik belvárosi helyiségében" – mondta Nalivajcsenko a Deny című ukrán napilapnak nyilatkozva.

Az ukrán titkosszolgálat vezetője meg van győződve arról: mindez arról tanúskodik, hogy a hivatalos Moszkva Janukoviccsal együtt régóta tervszerűen készült a Krím bekebelezésére és a Donyec-medencében várható akciókra.

Nalivajcsenko szerint az SZBU-ban elődjének, Olekszandr Jakimenkónak, illetve magának Janukovicsnak a vezetése után maradt örökség „hatalmas csapást jelent az ország biztonságára nézve”. Mint fogalmazott, „az ezt lehetővé tévő, gyakorlatilag az ellenséget segítő embereket (a titkosszolgálatba) beengedők lényegében államellenes bűnözők”. Hozzátette: hihetetlen erőfeszítések árán sikerült megmenteni a titkosszolgálatot, az új munkatársak profi módon végzik a munkájukat.

„Azt nem állíthatom, hogy a szolgálat már 100 százalékban megújult, de például a kémelhárításra és az államvédelemre támaszkodhatunk… Mára megszűnt minden kapcsolattartás az agresszorral, sőt, felmondtuk a kétoldalú megállapodásokat és szerződéseket is. Az egyetlen „érintkezés” az FSZB-ügynökök akcióinak elhárítása” – idézte az interjút az Unian ukrán hírügynökség internetes oldalán pénteken.

(MTI)