Mezőgazdaság, turizmus, vállalkozások…

Gazdaságfejlesztési tervek egyeztetése a főiskolán

2014. június 26., 06:05 , 702. szám

A kárpátaljai magyarság megmaradásához fejleszteni kell a magyarlakta vidékek gazdaságát, hogy az itt élőknek legyen olyan jövedelemtermelő tevékenységük, munkájuk, amiből el tudják tartani a családjukat. Ennek a kihívásnak igyekezett eleget tenni két KMKSZ-hez közel álló társadalmi szervezet, a „Pro agricultura Carpathica” Megyei Jótékonysági Alapítvány és a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége, amelyek egymástól függetlenül kidolgozták Kárpátalja gazdaságfejlesztési tervét.

Június 21-én a beregszászi főiskolán találkozott a két szervezet szakembergárdája Brenzovics Lászlóval, a KMKSZ elnökével, valamint Mester Andrással, a KMKSZ gazdasági-önkormányzati titkárával, hogy egyeztessék és összehangolják a két tervet. Mindkét gazdaságfejlesztési terv a mezőgazdaság, a turizmus és különböző egyéni vállalkozások támogatásában látja a kárpátaljai magyar családok gazdasági felemelkedésének lehetőségét, és ehhez – jobb híján – az anyaországtól várnak anyagi támogatást. A mezőgazdaság fejlesztésének területén Őr Hidi László, a „Pro agricultura Carpathica” Megyei Jótékonysági Alapítvány elnöke konkrét programokra lebontott költségtervet is bemutatott.

A KMKSZ elnöke hangsúlyozta, hogy olyan gazdaságfejlesztési programokat kell beindítani, amelyek középtávon önfenntartóvá tudnak válni, mert arra nem rendezkedhetünk be, hogy bennünket az anyaországból a végtelenségig fognak dotálni. Brenzovics László említett a korábbi magyar kormányok támogatáspolitikájából olyan hatástalan, rossz fejlesztési akciókat, amelyekhez hasonló hibákat nem szabad újra elkövetni. Virág Lászlót, a Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnökét, valamint Őr Hidi Lászlót, a „Pro agricultura Carpathica” Megyei Jótékonysági Alapítvány elnökét és a gazdaságfejlesztési tervek különböző fejezeteit kidolgozó szakembereket arra kérte, hogy a két koncepciót hangolják össze, találják meg közösen a legfontosabb prioritásokat.

dózsa