Béke vagy hadiállapot?

2014. június 27., 20:18

Alekszandr Turcsinov, az Ukrán Verhovna Rada elnöke kijelentette, hogy amennyiben Porosenko elnök békés rendezésre irányuló tervezete nem talál támogatást a Donyecki területen, a hadiállapot bevezetésének a régióban nincs alternatívája.

Emellett megjegyezte, hogy jelenleg Ukrajna elnöke a békés rendezés lehetőségeit keresi.

„A legfőbb, amit mára sikerült elérnünk – bezárni a gyűrűt a fegyveres szakadárok körül és lényegesen leszűkíteni az utánpótlásuk lehetőségeit. Ha kézben tudjuk tartani a helyzetet a keleti határon, akkor biztos vagyok benne, teljesen el tudjuk ezeket vágni” – nyilatkozta a parlament elnöke. Elemezve a kialakult helyzetet, megjegyezte, hogy az Orosz Föderáció katonai beavatkozásával van dolgunk, amely csak a határnak a hadsereg általi lezárásával semlegesíthető.

„Részünkről a belső és külső agresszióval szembeni ellenállás terroristaellenes akció formájában folyik. Ez törvényhozásunk sajátosságaiból következik, mivel amíg nincs a területen hadiállapot kihirdetve, addig csak ez lehetséges” – jegyezte meg. Ugyanakkor Alekszandr Turcsinov kijelentette, hogy az előrehozott parlamenti választások szükségesek, de csak a keleti helyzet stabilizálása után valósíthatók meg- „ A háború és a választások – összeegyeztethetlenek” – hangsúlyozta.

(interfax.com.ua)