Szemétszedés Mezőkaszonyban

2014. június 29., 19:06

„Legyetek felkiáltójellé!” mottóval a 2014-es Szeretethídhoz, a Kárpát-medencei református önkéntes napokhoz kapcsolódva június 28-án a mezőkaszonyi református gyülekezet szemétgyűjtési akciót szervezett.

Az önkéntes szemétszedési akció idén immár negyedik alkalommal valósult meg az egykori mezővárosban. Mivel a Szeretethíd elnevezésű Kárpát-medencei református önkéntes napok időpontjában (május 16–17.) szervezési nehézségek miatt a szemétszedés elmaradt, így az idei akció az eddigieknél jóval később került megrendezésre. A szemétszedéshez a református ifjúsági csoport, a konfirmandusok, és a segíteni vágyók csatlakoztak. Az akcióra azért kerül sor minden évben, hogy a benne részt vevők közösen megtisztítsák a környezetüket.

A kezdeményezés célja, hogy az önkéntesek a lehető legtöbb helyen tisztítsák meg lakókörnyezetüket a szétdobált szeméttől. Emellett az is cél, hogy minél többen ráérezzenek az önkéntesség ízére.

A szemétszedési akció kezdetén reggel a református parókián az önkéntesek megkapták a pólóikat és az előre elkészített plakáttal elindultak a falu központja felé. A piactéren Pataki Gábor főszervező, Jakab 4,17. versét olvasta fel: „Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekszi, bűne az annak.” Felhívta a figyelmet arra, hogy a segítség tudatos elmulasztása is hasonlatos a bűnelkövetéssel.

Az önkéntesek Kaszony főutcáján és mellékutcáiban gyűjtötték nylonzsákokba a környezetcsúfító és szennyező cigarettacsikkeket, papírdobozokat, műanyag flakonokat, kisebb üvegeket, sörös- és üdítős dobozokat.

A szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket – gumikesztyűket, zsákokat – a Mezőkaszonyi Református Egyház gyülekezete biztosította. A kézi erővel összegyűjtött hulladék elszállítását is a református egyház tagjai szervezték meg.

A délig tartó szemétgyűjtő akcióban részt vevők büszkén tértek haza a megtisztított útszakaszokon.

Reméljük, hogy hamarosan megoldásra kerül a szemét „kérdése”, ugyanis július 1-től beindul a községben a központi szemételszállítás. Persze, a végleges megoldást az jelentené, ha a közterületeken megjelennének a szemetesládák, a kukák. És persze, ha az embereknél is szemléletváltás következne be, azaz nem szemetelnének.

b.a.