Ungváron a legtöbb feketemunkást a kereskedelemben és szolgáltatóiparban alkalmazzák

2014. június 30., 15:35

A borítékban átadott fizetések negatív hatásai a munkavállalókra és az államkasszára általánosan ismertek. Ezek felszámolására az Állami Adóhivatal szakemberei Ungváron a munkahelyek és a fizetések juttatásának legalizálását elősegítő programba kezdtek.

Az év első felében az adóellenőrök a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szerveivel karöltve 102 alkalommal végeztek vizsgálatot. Ezekből kiderült, hogy huszonnyolcan a kereskedelemben, huszonkét személy a szolgáltatóiparban (szálloda, étterem), további öt polgár pedig más gazdasági területen dolgozott bárminemű dokumentum nélkül.

Az ellenőrzések pozitív hatást értek el, hiszen a felsorolt dolgozók közül 44-et hivatalosan is bejegyeztek.

Az adóhivatal szakemberei nem először hívták fel az alkalmazottak és a munkaadók figyelmét arra, hogy a „borítékos” megoldás törvénytelen.

Az Állami Adóhivatal ungvári vezetője, Marija Badida hangsúlyozta, hogy a hivatalosan be nem jelentett munkavállalók teljesen védtelenné válnak foglalkoztatóikkal szemben. Nagyon fontos az is, hogy az állampolgárok minden esetben hívják fel munkaadójuk figyelmét arra, hogy az effajta eljárás semmilyen szociális védelmet nam nyújt számukra. Hiszen elég, ha csak a későbbi nyugdíjfelszámolásra gondolunk, aminek mértékét a hivatalos munkaviszony évei alatt bekeresett összeg határozza meg. Emellett a feketén dolgozó munkás minden államilag biztosított lehetőségtől elesik.

(karpatskijobjektiv.com)