EBESZ: Oroszország megsértette a helsinki elveket

2014. július 2., 17:44

A helsinki elvek súlyos megsértésének minősítette a Krím félsziget elcsatolását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése, amely kedden Bakuban határozatban ítélte el emiatt Oroszországot – írja a hirado.hu.

Az azeri fővárosban tartott közgyűlési ülésszakon a nemzetközi szervezet arról a határozattervezetről hozott döntést, amelynek napirendre tűzéséről szombaton döntött az Állandó Bizottság.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a dokumentum szerzője Benjamin Cardin amerikai szenátor. E hírforrás szerint az EBESZ elítéli Oroszországot, amiért súlyosan megsértette a helsinki elveket, magához csatolta a Krímet, és ezzel megsértette Ukrajna szuverenitását.

Korábbi jelentések szerint több tagország képviselői a tervezettel kapcsolatban úgy foglaltak állást, hogy egy ilyen dokumentum elfogadása csak nehezíti a konfliktus rendezését. Oroszország képviselői Bakuban kettős mércével vádolták az Egyesült Államokat, és azt hangoztatták, hogy a külső beavatkozás gyakorlatában Washington jár az élen, amire Koszovó az egyik példa. További résztvevők szerint a határozat precedenst teremthet, és más regionális konfliktusok ügyében is állásfoglalásra kényszerítheti a közgyűlést.

A határozattervezetet az Interfax szerint a keddi plenáris ülésen mégis elfogadták. Az felszólítja az EBESZ tagországait: ne ismerjék el a Krím „erőszakos bekebelezését”. A dokumentum sajnálatosnak tartja az Oroszország „ellenőrzése alatt álló” erők fegyveres beavatkozását Ukrajnában, akárcsak azt, hogy ezek az erők – mint a határozat fogalmaz – továbbra is lábbal tiporják az emberi jogokat.

(nol.hu)