A hét végén megtört a kelet-ukrajnai szeparatisták ellenállása

2014. július 10., 07:18 , 704. szám

Az ukrán kormánycsapatok jelentős sikereket értek el, visszafoglalták a szeparatisták ellenállásának jelképévé vált Szlovjanszkot és a Donyeck megyei Kosztyantinyivka városát, az oroszbarát felkelők a legtöbb fronton hátrálnak.

A múlt hét végén az orosz hadiflotta gyakorlatot kezdett a Fekete-tengeren, ugyanazon a napon, amikor Bulgária partjainál NATO-erők részvételével kezdetét vette a Breeze-2014 nevű nemzetközi hadgyakorlat.

Közben Donyeck és Lu­hanszk megyében folytatódtak a harcok. Öt becsapódó lövedék egy teljes utcát elpusztított a Luhanszk várostól mintegy 25 kilométerre fekvő Kondrasova faluban. Az Azov nevű különleges zászlóalj parancsnokhelyettese elismerte, hogy Kondrasova bombázása az ukrán légierő pilótájának hibájából történt.

A hét végén megtört a kelet-ukrajnai „felkelők” ellenállása, annak jelképét, Szlovjanszkot elfoglalták a kijevi kormányerők.

A nemzeti gárda Szlov­janszkban újabb bizonyítékot talált arra, hogy a terroristáknak Oroszországból szállítanak fegyvereket.

A város adminisztratív épületeiben sok mesterlövészpuskához való 12,7 mm-es töltényt találtak. A szakemberek megállapításai szerint az ilyen töltények golyói átütik a IV. osztályú golyóálló mellényeket is.

Avakov belügyminiszter közlése szerint egész fegyverraktár került kézre, legújabb Sztrela légvédelmi rakétákkal, aknákkal, gránátvetőkkel, mind orosz gyártmányú, megfelelő iratokkal. A raktár egy templom pincéjében volt, két teherautóval több fordulót kellett tenni a fegyverek elszállítása végett.

Szlovjanszkban az utóbbi napokban a tűzszerészek több mint 700 aknát hatástalanítottak. A lakosság figyelmét felhívják arra, hogy robbanásveszélyes tárgyak felfedezése esetén semmiképpen ne kísérletezzenek hatástalanításukkal, haladéktalanul értesítsék a műszaki alakulatokat.

A Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács szóvivője, Andrij Liszenko hangsúlyozta, hogy Donyeck és Luhanszk városok köré nem ostromgyűrűt vontak a kormányerők, hanem ellenőrzik a közutakat azzal a céllal, hogy a lázadók ne juthassanak fegyver- és élőerő-utánpótláshoz.

A lakosság számára ez azt jelenti, hogy ők közlekedhetnek a blokkposztokon keresztül, a civil lakosság messzemenő támogatást fog élvezni.

A Kommerszant című orosz napilap hétfői cikke arra emlékeztetett, hogy az egyoldalúan kikiáltott „Donyecki Népköztársaság” képviselői a múlt szombat hajnalban állításuk szerint sikeresen kitörtek a körbezárt Szlovjanszkból, és előbb a szomszédos Kramatorszkba, majd Donyeckbe vonultak vissza. Az oroszbarát szakadárok ezt „taktikai manővernek” tüntették fel.

Az ukrán kormányerők legfőbb célpontja Donyeck és Luhanszk lesz – valószínűsítik a Kommerszant cikkírói arra alapozva, hogy Petro Porosenko ukrán államfő korábban ígéretet tett arra, hogy a teljes győzelemig folytatják a fegyveres műveleteket Délkelet-Ukrajnában.

A tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap cikkírói az események további alakulásának két változatát képzelik el. Az egyik szerint az ukrán hadsereg gyorsan letöri az oroszbarát „felkelők” ellenállását, a másik szerint a harcok elhúzódnak, a kormánycsapatok ostrom alá veszik a szakadárok bástyáivá váló Donyecket, illetve Luhanszkot. Ez azonban a békés lakosság körében hatalmas áldozatokkal járó humanitárius katasztrófát okozhat. A 110 ezer lakosú Szlovjanszk visszafoglalása 2 hónapjába került az ukrán hadseregnek – emlékeztettek a Kommerszantban.

A szeparatisták és a kijevi vezetés képviselőinek az EBESZ és Moszkva közreműködésével megkezdett tárgyalása a Kommerszant értesülései szerint Minszkben lehet, ugyanis a kijevi hatalom képviselői biztonsági okokból nem utaznak Donyeckbe, a szakadárok által kikiáltott „Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok” vezetői pedig nem léphetnek be az Európai Unió területére.

Úgy tűnik, hogy Moszkva a politikai-diplomáciai rendezésre helyezte a hangsúlyt, és a vezető európai államok is emellett foglaltak állást, így Kijevnek és a délkelet-ukrajnai „felkelőknek” ezzel kell számolniuk – vélte az orosz napilap.

Keddre virradóra folytatódtak a harcok a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében: szakadárok tüzérségi fegyverekkel lőtték a reguláris erők Dolzsanszkij határátkelőnél lévő állásait – közölte Dmitro Timcsuk szakértő, a Katonapolitikai Kutatóközpont vezetője.

A szakadárok harckocsikkal és BMP–2 gyalogsági harcjárművekkel lőtték a luhanszki repülőteret, a kormányerők pedig visszafoglalták a Donyeck megyei Kosztyantinyivka váro­sát – jelentette Dmitro Timcsuk.

Oleh Szlobodjan, a határőrség szóvivője az 5 Kanal (Ötös Csatorna) televízióban közölte: ismeretlen fegyveresek keddre virradóra két határátkelőt és két másik, közelebbről meg nem nevezett állást is támadtak Luhanszk megyében, összesen nyolc határőr sebesült meg – jelentette az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Luhanszkban aknalövedék-repeszek csapódtak kedd reggel egy iránytaxiba, két ember meghalt, négy társuk megsebesült – közölte az UNIAN hírügynökséggel a városi tanács sajtószolgálata.

Mihajlo Koval, az ukrán elnök mellett működő Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBOU) titkárhelyettese szerint Oroszország polgári célpontok ellen akart támadásokat végrehajtani a Krímen maradt ukrán repülőgépekkel, de az ukrán vezetés időben értesült a tervről, és az oroszok elálltak a végrehajtásától.

A volt védelmi miniszter az 5 Kanal (Ötös Csatorna) televízióban közölte: 8 MiG–29 típusú ukrán vadászgép maradt a belbeki repülőtéren. Állítása szerint az oroszok megpróbálták felkészíteni a legénységet a támadásra, de erről az ukrán fél tudomást szerzett, a hír az ukrán és a külföldi sajtóban is megjelent. Mint mondta: az ügyről Brüsszelben is beszámolt, amikor ügyvezető védelmi miniszterként látogatást tett a NATO főhadiszállásán, ami után Moszkva elállt a provokációtól.

Valentin Nalivajcsenko, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője az ICTV televízióban hétfő este kijelentette: Viktor Janukovics megbuktatott elnök, Olekszandr Jakimenko, az SZBU volt főnöke és Vitalij Zaharcsenko volt belügyminiszter nemcsak aktív részesei voltak a Donyec-medencei helyzet destabilizálásának, de továbbra is pénzelik a szakadár fegyvereseket – jelentette kedden az Interfax-Ukrajina hírügynökség.

Ukrajna Nemzeti Gárdája hivatalosan bejelentette, hogy fegyverzetében nem találhatóak Grad rakétavetők, mivel az utóbbi időben gyakoriak azok az esetek, mikor a szakadár fegyveresek a nemzeti gárda tagjainak álcázzák magukat, a települések mellett lőállásokat alakítanak ki, amelyeket ilyen sorozatvetőkkel szerelnek fel.

A nemzeti gárda fegyverzetéhez ilyen eszközök nem tartoznak, tagjai mindennapi tevékenységükben maradéktalanul betartják a törvények előírásait, és nem használnak fegyvert civil lakosság ellen – jelentette be sajtószóvivőjük.

(unian.ua/MTI/Kárpátalja)