Hogy a templom megteljen élettel

2014. július 10., 07:18 , 704. szám

Július 7-én ünnepélyes keretek között, püspöki szentmisét követően átadásra került a Beregszászi Szent Kereszt Plébánia mártírhalált halt plébánosáról, Pásztor Ferencről elnevezett Katolikus Közösségi Központ első, plébániát, hittantermet és kápolnát magába foglaló része.

Tavaly nyáron vették kezdetüket a nagy volumenű munkálatok a templom körül, melyek célja az egykor iskolaként működött épület közösségi házzá való átalakítása, felújítása, továbbá egy park létesítése volt, mely összeköti a közösségi házat a templommal. A munka eredményeként tavaly ősszel átadásra került a játszótér és a házaspárok útja, március utolsó vasárnapján pedig püspöki szentmise keretében megáldották a közösségi ház elkészült tetőszerkezetét is. Az újabb munkálatok eredményeként most a belső felújításában is befejeződött egy szakasz.

Az esemény szentmisével vette kezdetét, amelyet Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke és Michels Antal plébános celebrált. A püspök prédikációjában elmondta, hogy pihenni valójában csak Isten szeretetében, szeretet és a békesség alkotta légkörben lehet, s egyedül Ő tudja újjáteremteni az embert, a fáradt testet, lelket felölteni hittel, buzgósággal, reménységgel, szeretettel. A szentmisén jelen volt Maksai Attila, beregszászi református lelkész is, aki egy önmagában is sokatmondó igét hirdetett a híveknek a 127. zsoltárból: „Ha az Úr nem építi a házat, hiába fáradoznak az építők. Ha az Úr nem őrzi a várost, hiába vigyáznak rá az őrök.”

A szentmisén a jelenlévő paptestvérek és hívek együtt imádkoztak és mondtak köszönetet mindazoknak, akik bármilyen módon segítették a közösségi ház felújítását, újjászületését, majd a püspök atya áldását követően átvonultak a templomtól csak méterekre lévő közösségi házhoz. Itt elsőként Jakab Annamária, a plébánia programszervezője köszöntötte a jelenlévőket, emlékeztetve: „A két évvel ezelőtt még szinte romokban állt iskolából már egy megálmodott terv része valósulhatott meg. Két éve Majnek Antal püspökünk segítségével és buzdításával közösen kezdtünk bele az egykori plébánosunk nevét viselő Pásztor Ferenc közösségi ház és plébánia létrehozásába. Fontosnak tartottuk, hogy a helyi magyar közösség egy értéket képviselő, közösséget összetartó házat hozzon létre, melyet élettel töltünk meg.”

Tóth István, Magyarország beregszászi főkonzulja köszöntőjében hangsúlyozta: az épület átadása a beregszásziak és minden kárpátaljai római katolikus testvér számára nagy pillanat, hisz az a közösségi élet sok-sok formájának ad majd otthont, a hozzá tartozó játszótérrel együtt, s ez különösen fontos, mert teret ad az ifjabb és idősebb nemzedékek együttlétének is. Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki aziránt, hogy míg keleten rombolnak, addig nyugaton építenek. Tarpai József, az egyháztanács elnöke kiemelte, hogy az országban uralkodó helyzet miatt sok magyarországi teszi fel a kérdést: miért építkezik itt egyáltalán valaki? Elmondta, hogy az egyházközség hisz abban, hogy meg lehet maradni Kárpátalján magyarnak és keresztény katolikusnak. Reméli, hogy egy plébánosnak sem kell majd olyan időket megélnie, mint Pásztor Ferencnek, aki a nehézségek ellenére képes volt magyar iskolát létrehozni. Az egyházközség ezért szeretné, hogy hagyatéka megmaradjon, a közösségi ház megteljen élettel, fiatalokkal, s – további munkálatok révén – zarándokházként is működjön, hogy az ideérkezők is lássák: a közösség fejlődik, Istent dicséri, neki építkezik.

Az eseményen jelen volt Szalipszki Endre konzul is Magyarország ungvári főkonzulátusának képviseletében.

A köszöntők elhangzását követően a vendégek a püspök atya és Michels Antal társaságában átvágták az épületet a közösségtől „elzáró” szalagot, majd a püspök atya megáldotta az épületet és annak helyiségeit, a hívek pedig, egyelőre „csak” a közös koccintás erejéig, birtokukba vették a közösségi házat.

A közösségi ház létrehozását az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia és a Kárpátalja Hitéletéért Alapítvány támogatta.

Espán Margaréta