Gázai övezet: tárgyalás helyett bombáznak

2014. július 17., 07:15 , 705. szám

Újabb válság mérgezi a Közel-Keletet, miután a Hamász radikális palesztin szervezet múlt héten rakétákkal kezdte lőni Izraelt, amire a zsidó állam légicsapásokkal felelt.

A Hamász több száz rakétát lőtt ki izraeli területekre az elmúlt napokban. Válaszul Izrael július 8-án hadműveletet indított a Gázai övezet iszlamista erői ellen, és aktivizált 40 ezer tartalékost. Az Erős Szikla nevű izraeli offenzívának kettős célja van: csapást mérni a Hamászra és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. Az izraeli hadsereg offenzívája során eddig több mint 170 palesztin halt meg, a sebesültek száma meghaladja az ezret. Nem zárható ki, hogy a vadászgépek után az izraeli szárazföldi erők is behatolnak a Gázai övezetbe.

N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa a honvedelem.hu-nak nyilatkozva úgy vélte, a jelenlegi izraeli események szervesen illeszkednek abba az immár több évtizede tartó konfliktusba és megoldatlan helyzetbe, amelynek – nemzetközi egyetértés szerint is – egy palesztin állam létrehozása vethet véget.

A mostani feszültség közvetlen hátterében az áll, hogy a Gázai övezet már nagyon régóta le van zárva, több mint másfél millió ember kénytelen ebben a helyzetben tengetni a mindennapjait, és ez magában hordozza a lehetőséget, hogy időről időre fellángoljon a konfliktus.

A dolgok ezúttal akkor fajultak el igazán, amikor ismeretlenek elraboltak három izraeli fiatalt, akiket brutálisan meggyilkoltak, testüket pedig egy mezőn hagyták. Válaszul radikális izraeliek egy palesztin tizenévest ragadtak el és élve felgyújtották. A palesztin áldozat egyébként kettős állampolgár volt: amerikai zöldkártyával is rendelkezett.

„Ez nem könnyített a feszültnek mondható amerikai–izraeli kapcsolatokon sem, így az Egyesült Államok igen nehéz helyzetbe került saját szövetségese miatt. Egyrészt a kölcsönös támogatás még mindig él, viszont Izrael folyamatosan semmibe veszi azt az amerikai kérést, hogy ne engedélyezzék a telepek terjeszkedését palesztin földön” – mondta a szakértő.

A Hamász még 2006-ban, demokratikus választás útján került hatalomra. A nyugati államok egy része azóta sem fogadta el a szervezetet, mivel az alapító okiratában a mai napig szerepel az a kitétel, hogy Izraelt el kell pusztítani. A palesztinok helyzetét nem könnyíti meg, hogy politikailag is megosztottak: jelenleg a Hamász irányítja a Gázai övezetet, Ciszjordániát pedig a Palesztin Nemzeti Hatóság. Ugyan már többször kísérletet tettek az egységkormány létrehozására, de eddig ez nem volt túl sikeres.

„Való igaz, hogy a Hamász uralmával nagyon sokan nem értenek egyet, és rengetegen szenvednek tőle, de Gázát ez a szervezet irányítja, vagyis tőle kapnak munkát, fizetést és végül is az élethez elengedhetetlen feltételeket az emberek” – mutatott rá N. Rózsa Erzsébet. „Ha a Hamász eltűnik a képből, akkor még radikálisabb erők vehetik át a helyét, ami nagyobb veszélyt jelent a helyiekre és a térségre nézve, mint a mostani állapot” – fűzte hozzá.

A Hamász egyébként már régóta „betegeskedik”, anyagilag és politikailag is gyengül, egyre kevésbé tudja ellátni az embereket. Az elkeseredettség lehet a válasz arra a kérdésre, hogy miért utasítja most el a fegyverszünetre tett kezdeményezéseket, és miért kockáztat egy háborút, amelyet nem nyerhet meg – állítja a honvedelem.hu.

Hétfőn az Egyesült Államok figyelmeztette Izraelt, hogy ne indítson szárazföldi támadást a Gázai övezetben. Mindazonáltal a Fehér Ház tartózkodott attól, hogy bírálja a zsidó államot a bombázások eddigi palesztin áldozatai miatt, sőt továbbra is azt hangoztatta, hogy Izraelnek joga és felelőssége megvédeni saját állampolgárait a Hamász fegyvereseinek rakétáitól.

(MTI/honvedelem.hu/ma.hu/ntk)