Hogyan szerezhetem vissza a tulajdonunkat?

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

„A szüleim adtak pénzt, hogy a férjemmel saját lakást vegyünk. A közjegyzőnél aláírattak velem egy papírt arról, hogy beleegyezek a közös lakásvásárlásba, azután a férjem sokáig nem mutatta meg a lakás papírjait. Egy évvel később a fiunkkal együtt kihajított bennünket a lakásból és benyújtotta a válókeresetet. Ekkor derült ki, hogy a papírok szerint ő a lakás egyedüli tulajdonosa. Ráadásul az adásvételi szerződésbe a ténylegesnél jóval magasabb vételárat írt be, majd jelzálogkölcsönt vett fel az ingatlanra, azt állítva, hogy a pénz a lakás árának törlesztésére kell. Most azzal zsarol, hogy vagy fizetem a 30 ezer dollárnyi kölcsön részleteit, vagy a bank elveszi a lakást. Úgy tűnik, a bank valamiért az ő pártján áll. Hogyan szerezhetem vissza a tulajdonunkat?”

– Ukrajna Családi Kódexének 60. paragrafusa értelmében a házastársak által a házasság ideje alatt szerzett vagyon a feleség és a férj közös tulajdonát képezi még akkor is, ha valamelyikük méltánylandó okokból (tanulás, betegség, gyermeknevelés, a háztartás vezetése stb.) nem rendelkezett saját jövedelemmel. Bármi történt tehát ön és a férje között, bárkinek a neve szerepeljen is az adásvételi szerződésen, változatlanul igényt tarthat a saját részére a hazásság idején szerzett tulajdonból, így az ingatlanból is. Amennyiben a házastársak váláskor nem tudnak megegyezni a közös vagyon elosztásáról, rendszerint a bíróság dönt helyettük polgári peres eljárás keretében, adott esetben figyelembe véve a közös gyermek vagy gyermekek érdekeit is.

A jelzálogkölcsön felvételekor az erre vonatkozó szerződést mindkettőjüknek – tehát a férjének és önnek is – alá kellett írni, függetlenül attól, hogy az ingatlan tulajdonjogát korábban a férj „magára íratta”, hiszen házasságban, egy háztartásban éltek, s ön is birtokolta a házasságuk idején közös tulajdonukat képező lakást. Nem valószínű, hogy a banknál ne lennének tisztában ezekkel a körülményekkel. Ezért azt tanácsolnám, hogy mindenekelőtt kérvényezze a banknál, tájékoztassák önt a szóban forgó jelzálogkölcsön feltételeiről, méghozzá hivatalosan, azaz írásban. Ennek alapján dönthet majd szükség esetén a további lépésekről.

hk