Kárpátalja kincsei Debrecenben

2014. július 24., 07:30 , 706. szám

A magyar gasztronómia különlegességeié, a magyar kultúráé és a hungarikumoké volt a főszerep a szegedi Tisza Expo Rendezvényszolgáltató Kft. most második alkalommal megrendezett Kárpátok Kincsei II. Magyar Termékek Fesztiválja címet viselő, nagyszabású, termékbemutatóval és vásárral, kulturális programokkal egybekötött fesztiválján Debrecenben. A rendezvényen Kárpátalját a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület képviselte.

A Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület 2012-ben, egy évvel megalakulása után Kárpátalja 4 járásának összesen 90 településén gyűjtötte össze a helyi és kárpátaljai értékeket. A felmérés eredményei alapján létrejött adatbázisból aztán a Kárpátaljai Értéktárbizottság hat olyan értéket emelt ki, amely bekerült a Külhoni Magyarság Értéktárába. Ezek a kárpátaljai Rákóczi-kultusz, a kárpátaljai archaikus ima, a beregi szőttes és hímzés, a vereckei honfoglalási emlékmű, a Jósika-orgona és a salánki hordó. Ezeket igyekezett bemutatni a Debrecen főterén, a Kossuth téren megrendezett fesztivál 3. napján Molnár Eleonóra, az egyesület elnöke és munkatársai.

Az egyesület számára fenntartott faházban számos fénykép, rövid, összefoglaló leírás mellett az egyesület munkatársai a kígyóson élő és tevékenykedő, a Népművészet mestere címet viselő Ohár Katalin, Mester Irén és Bakó Olga különböző mintájú beregi szőtteseit, a salánki háromfenekű, vagyis kétrekeszes csalihordót (ebből ugyanazon a csapon keresztül folyik a vörösbor és a fehérbor, illetve a pálinka és a víz) „élőben”, a többi kárpátaljai értéket pedig fényképek és szöveges összefoglalók által igyekeztek bemutatni. De megtekinthetőek voltak a nagydobronyi Hidi Endre kerámiái, továbbá megkóstolható volt több borfajta, viski pálinka és az ugocsai Salánkon népszerű hólabda, más néven labdacsöröge is. A legnagyobb gasztronómiai sikert pedig kétségkívül a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Csapi Nyugdíjasklubja által készített három különböző fajta töltött káposzta aratta.

A magyar termékek bemutatóterévé vált Kossuth téren magyar tej- és húskészítményeket, borokat, pálinkákat, mézeskalácsot, népi motívumokkal díszített ruhaneműket, kézművestermékeket ízlelhettek és csodálhattak meg az érdeklődők, miközben a színpadon és a téren különböző játékok, mézeskalács-készítés, játékkészítés (természetes anyagok felhasználásával), íjászbemutató folyt. A négy nap során pedig fellépett többek között a Törköly Zenekar és Péter Szabó Szilvia is.

A fesztivál létrejöttét a Nemzeti Kulturális Alap, a kárpátaljai részvételt pedig a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület támogatta.

Espán Margaréta